Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Βρυξέλες θέλουν Παν-Ευρωπαϊκό στρατό...

Με προφανείς αιτίες τα παρακάτω (φυσικά όχι μόνο αυτά), η Γαλλία και η Βρετανία προ εβδομάδων συνέταξαν στρατιωτικό σύμφωνο εκπαίδευσης  που δείχνει μια εν γένει διαφωνία παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και δυνάμεων στην Γερμανία που εμφανώς πλέον έχει αποδειχτεί ότι κινείται σε πολιτικο-οικονομικό Ράιχ. 

Κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει και σφοδρές αντιδράσεις. 


Ένα απο τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι το πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντέξει χωρίς να έχει την στρατιωτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ειδικά απέναντι στην ανερχόμενη Ρωσία, αλλά και απέναντι στην Ισλαμική απειλή που διόλου ευκαταφρόνητη δεν είναι.

Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα, ειδικότερα στο πως η Ε.Ε. θα μπορεί να έχει μια αυτόνομη στρατιωτική δύναμη που θα λειτουργεί βάση του κοινού συμφέροντος των χωρών μελών , όταν και εφόσον χρειαστεί. 


Όμως κάπου εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα καθώς 
η Ένωση έχει πάψει απο καιρό να είναι ένωση......

π.χ. Είναι γνωστό πως η πολιτική της .Ε.Ε έχει πλέον ταυτιστεί με την εθνική πολιτική της Γερμανίας κάτι που ουσιαστικά αφήνει πολλά ερωτηματικά και διλήματα στο γιατί οι χώρες θα πρέπει να διαθέσουν τις δυνάμεις τους σε ενα όργανο που περιγράφεται στο αγγλικό άρθρο και θα είναι διαχειρίσιμο απο τις Βρυξέλες πολιτικά.

Επίσης τι θα γίνει αν τα συμφέροντα δύο χωρών μελών έρθουν σε ανοιχτή κόντρα;... δεν είναι άλλωστε πάνω απο μήνας όπου η Ισπανία και η Βρεττανία είχαν  μια κόντρα στο θέμα του Γιβραλτάρ. 


Πως θα ήταν διαχειρίσιμο αυτό αν δεν είχε λυθεί πολιτικά; Ειδικα΄σε μια ένωση όπου οι περισσότερες χώρες έχουν πάνω κάτω ίδιες δυνάμεις και δεν υπάρχει ισχυρή διαιτησία όπως είναι αυτή των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ.

Με προφανείς αιτίες τα παραπάνω (φυσικά όχι μόνο αυτά), η Γαλλία και η Βρεττανία προ εβδομάδων συνέταξαν στρατιωτικό σύμφωνο εκπαίδευσης  που δείχνει μια εν γέννει διαφωνία παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και δυνάμεων στην Γερμανία που εμφανώς πλέον έχει αποδειχτεί οτι κινείται σε πολιτικο-οικονομικό Ράιχ. Κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει και σφοδρές αντιδράσεις. 


Θα έχει ενδιαφέρον σίγουρα να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση , ειδικά με ενα πλανήτη σε ανάστατη κατάσταση , εφάμιλη αυτής που υπήρχε μόνο προ πολέμων. 


Πόλεμος Πατήρ Πάντων έλεγε ο Ηράκλειτος.. .. θα προσθέσω εδώ και τις φράσεις του Π.Κονδύλη, πως πρώτα έρχεται η απώλεια κοινωνικών αξιών, μετά η οικονομική κρίση .. και στο τέλος η πολεμική αντιπαράθεση. 

Άλλωστε έτσι δημιουργήθηκαν δυστυχώς και τα σημερινά σύνορα.. όχι με οικονομίες και λογιστές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου