Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΑ...ΠΑΡΕΞΈΚΛΙΝΕ ΤΩΝ ''ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ'' ;;;New York Times: Δικαστική έρευνα στον Γιώργο Προβόπουλο για κατάχρηση αξιώματος!

Βόμβα μεγατόνων βάζει στα θεμέλια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και προσωπικά στον διοικητή Γ. Προβόπουλο, ρεπορτάζ στην εφημερίδα New York Times, καθώς όπως αναφέρει βρίσκεται υπό εξέταση για υπόθεση κατάχρησης αξιώματος.

Το δημοσίευμα θίγει το ντιλ Proton Bank και Τράπεζας Πειραιώς και την εμπλοκή του Γ. Προβόπουλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Landon Thomas Jr. και του Παύλου Ζαφειρόπουλου στους NYT, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Γ. Προβόπουλος να καταχράστηκε το αξίωμά του στο ξεκαθάρισμα τραπεζικής συμφωνίας όπου εμπλέκεται εταιρεία-πρώην εργοδότης του και επιχειρηματίας ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και απάτη.

Σε εμπιστευτική έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ανώτερος Έλληνας εισαγγελέας αναφέρει ότι ο Προβόπουλος ενέκρινε ....

....συμφωνία ύψους 71 εκατ. ευρώ παρά τις προειδοποιήσεις του προσωπικού σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση του αγοραστή.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, φαίνεται να έχει επιτρέψει στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να προχωρήσει σε συμφωνία με τον προηγούμενο εργοδότη του κ. Προβόπουλου, την Τράπεζα Πειραιώς σε υπερδιογκωμένη τιμή.

Η συναλλαγή επέτρεψε στον Λ. Λαυρεντιάδη να κερδίσει τον έλεγχο άλλης τράπεζας (της Proton Bank) και εν τω μεταξύ επωφελήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα.

Το έγγραφο, μέρη του οποίου περιήλθαν στη γνώση των NYT, μπαίνει στο πεδίο της έρευνας για την οποία μέχρι τώρα λίγα έχουν αποκαλυφθεί.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ των NYT, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Γ. Προβόπουλος είχε προσωπικό όφελος από τη συναλλαγή η οποία εγκρίθηκε τελικά. Ωστόσο ο ρόλος του -και η πιθανότητα να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες- μπορεί να έχει επιπτώσεις πέραν της Ελλάδος, σημειώνει.

Proton Bank - Τράπεζα Πειραιώς

Για τη διάσωση της Proton Bank η ελληνική κυβέρνηση θα ξόδευε 1,3 δις. ευρώ, συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης στην αναφορά του εξέφρασε τα ερωτήματά του για τη συναλλαγή. Ο κ. Καλούδης, που πλέον δεν είναι στη θέση, αρνήθηκε να σχολιάσει αναφέρουν οι NYT.

Η υπόθεση αυτή έχει έρθει στην επιφάνεια από παλαιότερα (και σερεπορτάζ της “Ε” για τις ανακεφαλαιοποίησεις και τις κυπριακές τράπεζες), όταν σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι άγνωστοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς δανείστηκαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών από μια άλλη τράπεζα-ζόμπι για την αγορά μετοχών της Πειραιώς ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ανακυκλώνοντας το χρήμα.

Πρόκειται για την Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη, από την οποία έλαβαν 80 εκατ. ευρώ, πριν πτωχεύσει κι αναλάβει το Δημόσιο τις ζημίες της.

Ολες αυτές οι υπεράκτιες εταιρείες σχετίζονταν με επενδυτικά κεφάλαια της εταιρείας Sciens, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς ήταν τότε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, αναφέρουν πληροφορίες. Οταν ρωτήθηκαν στελέχη της Sciens από τις εποπτικές αρχές «σε ποιους ανήκουν οι υπεράκτιες εταιρείες;» δεν αποκάλυψαν (ως ώφειλαν) τους πραγματικούς δικαιούχους, υποστηρίζοντας γενικώς και αορίστως ότι ανήκουν σε θεσμικούς επενδυτές.

Περίπου την ίδια περίοδο, Ιούλιο του 2012 ρεπορτάζ στο πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε ότι συγγενείς του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, δανείζονταν μέσω νομικών προσώπων από τον όμιλο Λαϊκής Marfin Egnatia Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου προκειμένου οι πρώτοι να ενισχύσουν τα κεφάλαια της τράπεζας και τα ποσοστά τους, μέσω διαφόρων ξένων εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είχε αντιδράσει έντονα τότε, απειλώντας με μία ακόμα μήνυση το Reuters.

Με τα λεφτά του δημοσίου

Εκείνες τις ήμερες οι τραπεζίτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, χωρίς όμως να μπαίνει νέο χρήμα. Στην ουσία έτρεμαν στην ιδέα να χάσουν τον έλεγχο, μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης με λεφτά του ελληνικού Δημοσίου.

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως παραμένει άγνωστο το εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γ. Προβόπουλου, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη επιμένουν ότι υπόθεση του πελάτη τους και αυτή του Γ. Προβόπουλου πρέπει να εξεταστούν μαζί, όπως προτείνει η αναφορά του Καλούδη.

Σε μια εποχή που κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Μπεν Μπερνάνκι της FED κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόση δύναμη όπως ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γλυτώσει τη χρεοκοπία η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι NYT.

Όμως τώρα ο Γ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ταραχώδη βασιλεία του, γράφουν οι New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου