Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" Επιπλέον φόροι 483 ευρώ για κάθε νοικοκυριό - Συντάξεις χαρτζιλίκι το 2015.

 Ο Γ.Στουρνάρας επιστρέφει με νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τουτέστιν έξτρα φόρους 483 ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό, του κάθε νοικοκυριού!
 
Με μια βαλίτσα νέα μέτρα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, "μαύρος" Άι Βασίλης ο Γ.Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο κατάλογο νέων μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν ικανοποιούν ούτε τις απαιτήσεις, αλλά ούτε και τις εκτιμήσεις της τρόικα, που βλέπει το δημοσιονομικό κενό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ήδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει τα νέα μέτρα με την ελπίδα ότι οι δανειστές δεν θα ζητήσουν επιπλέον! 

Κοινώς στην κυβέρνηση κρατάνε την "ανάσα" τους, διότι γνωρίζουν ότι για κάθε μέτρο που θα πάρουν το τέλος τους....... πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά. 
 
Το πως θα περάσουν τα νέα μέτρα είναι ένα ζητούμενο, καθώς θα πρέπει να "βαφτιστούν" ως μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα ότι δεν θα τα καταλάβει ο πολύς κόσμος, και ότι θα περάσουν τον "σκόπελο" ευρωεκλογών και διοικητικών εκλογών χωρίς συντριβές.
 
Και σαν να μην έφθανε αυτό έρχονται ανατροπές στο ασφαλιστικό  που για όλους όσους ονειρεύονται ότι κάποτε θα πάρουν σύνταξη, είναι η οριστική ταφόπλακα.
 
Ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους.
 
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το σχέδιο για την εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά το ποσό των 360 ευρώ θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται αφενός από τα έτη ασφάλισης και αφετέρου από το συνολικό χρόνο παραμονής των εργαζομένων στην Ελλάδα.
 
Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά και θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικού κριτηρίου.
 
Για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά και επίσης αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει από το 2011 και μετά. Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισής τους μέχρι το 2010.
 
Για όσους συνταξιοδοτούνται τα έτη 2013 και 2014, το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε αυτά τα 2 έτη θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 2%.

Το νέο σύστημα θα σπάει την τελική σύνταξη σε τρία μέρη
 
Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Σύμφωνα με το νόμο αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα.

 Έτσι, για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη με βάση της καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
 
Αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2011 και μετά. Η αναλογία θα βγαίνει με συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης που ξεκινά από 0,8% και φτάνει στο 1,5%.
 
Αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τόσο όσα τα έτη που μεσολαβούν από το 2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα πάρει τα 8/35 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή 82,2 ευρώ.
 
Κατά τα άλλα δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, και όλα αυτά είναι διαρθρωτικές αλλαγές. 

Όσο για το έξτρα χαράτσι των 483 ευρώ, πάντα υπάρχουν έξυπνοι "έκτακτοι" φόροι, για να τα εισπράξουν, όπως φόρος "αναπνοής" (αν και με τον αέρα που αναπνέουμε θα έπρεπε να μας πληρώνουν), φόρος "αρτιμέλειας" (όσοι έχουν δύο πόδια, δύο χέρια, δύο μάτια, και πρέεπι να έιναι ευγνώμονες), φόρος "αναπηρίας" (όσοι δεν έχουν δύο χέρια, δύο πόδια, δύο μάτια και αποτελούν επιπλέον "βάρος" στην κοινωνια). 

Σε συνδυασμό με την σύνταξη φιλοδώρημα, προμηνύονται ακόμα "καλύτερες" μέρες στην "ανακάμπτουσα" (κατά την κυβέρνηση) Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου