Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ελλάδα: κοιτίδα των μνημονίων και των μέτρων.

Μνημόνιο διαρκείας, με ακαθόριστη ημερομηνία λήξης, που παραδίδει δεμένους χειροπόδαρα τους έλληνες πολίτες στις ορέξεις των Βρυξελλών, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, για την επιβολή όσων μέτρων απαιτηθούν προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια των πιστωτών, δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Την ίδια περίοδο που ο Α. Σαμαράς, για πολλοστή φορά, δήθεν ορθώνει «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα, και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν φορέσει την προβιά των «αντιμνημονιακών» και με φραστικές κορώνες δηλώνουν ότι ....

...«δεν θα δεχθούν άλλα οριζόντια μέτρα», η κυβέρνηση έχει υπογράψει ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβλέπουν «ενισχυμένη επιτήρηση» από την ΕΕ μέχρι το 2040 και διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο νέες δανειακές συμβάσεις και μνημόνια διάρκειας πολλών δεκαετιών.[...]

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών ήταν γνωστές στα κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο με μια συντονισμένη επιχείρηση που στήθηκε από το Μαξίμου επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η επίσκεψη και να συγκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών. 


Όμως οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των Γερμανών δεν άφησαν κανέναν περιθώριο παρερμηνειών. Την απαίτηση «να τα βρει η κυβέρνηση με την τρόικα» διατύπωσε και η Α. Μέρκελ στον Α. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, στις 24 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είναι φανερό ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου γύρου σκληρών μέτρων.Η τρόικα θα απαιτήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση να παρουσιάσει «αξιόπιστα μέτρα» ύψους 2 δισ. ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που, όπως όλα δείχνουν, θα προέλθουν από περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και περιστολή κοινωνικών δαπανών.


 Βρυξέλλες και Γερμανοί θα πιέσουν ταυτόχρονα μέσω της τρόικας να καθοριστούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τα μέτρα ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, και μάλιστα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Επίσης, πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούνκαι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2015.

Τα πακέτα των μέτρων αναμένεται να καθοριστούν μέσα στα δύο επόμενα συμβούλια υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και αφού πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία.[...]

UNFOLLOW 23

Πηγή: http://www.logiosermis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου