Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Εσείς ξέρετε ποιος έχει το δάνειό σας;

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έχει ξεκινήσει στο Facebook γύρω από ένα πολύ καυτό θέμα.

Τι γίνεται αν η τράπεζα από την οποία έχετε πάρει δάνειο, στεγαστικό ή άλλο, το έχει εκχωρήσει σαν εξασφάλιση στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πάρει έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό.

Κατ΄αρχήν, για καλό και για κακό, πρέπει να ξέρετε εάν αυτό έχει πράγματι συμβεί. Άρα πρέπει με επίσημο τρόπο να ρωτήσετε την τράπεζα.

Ο οικονομολόγος ΝΚ σε σχετικό σχόλιό του επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2013, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι 71.5 δισ. ευρώ. 


Από την άλλη τα εισφερόμενα ως εξασφάλιση για την άντληση έκτακτης ρευστότητας στοιχεία ενεργητικού τον ίδιο μήνα ήταν περίπου 80 δισ. ευρώ. 

Έναντι αυτών οι τράπεζες είχαν αντλήσει 8.9 δισ. ευρώ. 

Την αποπληρωμή αυτού του ποσού (8.9 δισ.) την έχει εγγυηθεί το ελληνικό κράτος. 

Εφόσον οι τράπεζες δεν μπορέσουν...

..... να αποπληρώσουν, που δεν μπορούν, και το κράτος δεν μπορέσει να αποπληρώσει, που δεν μπορεί, θα υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. 

Οι πιθανότητες ότι το στεγαστικό δάνειο του οποιουδήποτε έχει εκχωρηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εξασφάλιση φαίνεται να είναι μεγάλες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, υποστηρίζει ο ΝΚ ότι θα μπορούσε κάποιος δανειολήπτης να απαιτήσει την εξόφλησή του δανείου του με ταυτόχρονο κούρεμα, ισόποσο με αυτό που έχει υποστεί από την ΤτΕ και να το πληρώσει απευθείας στην ΤτΕ.

Και επισημαίνει ο ΝΚ ότι αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα διέγραφαν από την πλευρά του ενεργητικού τους τα 71.5 δισ. ευρώ δάνεια και από την πλευρά του παθητικού τους αντίστοιχους αλληλόχρεους λογαριασμούς χωρίς να υποστούν ζημίες τα κεφάλαια τους, ενώ θα έμεναν και με την ρευστότητα που άντλησαν σε πρώτη φάση άθικτη. 


Αυτή η τεράστια απομόχλευση θα τις επέτρεπε να αυξήσουν τα δάνεια και να επανεκινήσουν τον οικονομικό κύκλο. Από την άλλη θα ήταν ωφέλιμο και για την ΤτΕ. 

Οι εξασφαλίσεις είναι εκτός ισολογισμού ενώ η αποπληρωμή των δανείων θα μετέφερε στην ΤτΕ την ρευστότητα που έχουν διακρατήσει οι τράπεζες. 

Η ΤτΕ με την σειρά θα μείωνε από την πλευρά του παθητικού της τα υπόλοιπα του Target 2 και ίσως μέρος από τις τεράστιες προβλέψεις για πιθανές ζημίες που έχει πάρει.

Καλό λοιπόν θα είναι, πρώτον, να ρωτήσουμε την τράπεζά μας και δεύτερον, να δώσει η κυβέρνηση το πράσινο φως στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την αγορά των κουρεμένων δανείων από τους δανειολήπτες, ούτως ώστε να έρθουμε σε μια κατάσταση πιο κοντά στην πραγματική. 


Διότι με 40% κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις και με 27+% ανεργία και την κτηματαγορά 50-70% κάτω, τα δάνεια δεν στέκουν όπως είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου