Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

O Θαπατέρο επιβεβαιώνει τα «γαλλικά» Σαρκοζί σε Παπανδρέου στις Κάννες.....

«Γαμημένο ψυχοπαθή!». Έτσι, φέρεται να αποκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, «To Δίλημμα», απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει σήμερα το Reuters, πριν τη Σύνοδο του G20 το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν έξαλλος με τον Παπανδρέου και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του όταν αντίκρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μάλιστα, γαλλικές εφημερίδες είχαν αναφέρει εκείνη την εποχή ότι κατά τη διάρκεια εργασιακού δείπνου, ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε φραστικά στον Παπανδρέου, ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη και αποκαλώντας τον... «a f..cking psycho», δηλαδή... «γα...νο ψυχοπαθή!». 

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να ήταν τόσο εξοργισμένος που πάτησε το ένα πόδι σε μια καρέκλα, επιχειρώντας....

.... να ανέβει στο τραπέζι για να... επιπλήξει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, ωστόσο, τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του.

«Ο Παπανδρέου είναι μα...κας, ένας πραγματικός μα...κας», φέρεται να είχε δηλώσει επίσης εκείνη την ημέρα ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine».

Στο βιβλίο αναφέρεται ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της Συνόδου προειδοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργού κατά του προτεινόμενου δημοψηφίσματος για το πακέτο διάσωσης και προσπαθώντας να πείσουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχτεί ένα δάνειο από το ΔΝΤ. 

Πιέσεις στη Σύνοδο δέχθηκε όμως και ο ίδιος ο Θαπατέρο καθώς είχε να αντιμετωπίσει την  Ανγκελα Μέρκελ η οποία ήθελε να τον πείσει να συναινέσει σε ένα ισπανικό μνημόνιο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

«Με χαιρέτησε ευχάριστα και σχεδόν χωρίς καμία εισαγωγή, έριξε την πρόταση για Μνημόνιο για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη. Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», γράφει ο Θαπατέρο.

Προσθέτει μάλιστα ότι εξήγησε στην Μέρκελ πως η Ισπανία ήταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της.

Η κ. Μέρκελ τον κοίταξε -όπως αναφέρει- στα μάτια και του είπε στα αγγλικά: «Οk. Καταλαβαίνω».

Αναφερόμενος στην πίεση που ασκήθηκε στην Ρώμη, κατά την σύνοδο των Κανών, ο Θαπατέρο ανακαλεί τα λόγια του τότε υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται να είπε: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω».

Επίσης, ο Θαπατέρο περιγράφει το Παλέ ντε Φεστιβάλ, όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι στους διαδρόμους ήδη ψιθυριζόταν το όνομα του Μάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου