Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Φθηνά δάνεια για μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, εκτός... του προτεκτοράτου η Ελλάδας.

Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Για άλλη μια φορά η χώρα μας βρίσκεται στη θέση του «μαύρου προβάτου» της ευρωζώνης. Την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι μας, πιέζουν την κυβέρνηση για την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δράσεων ζητώντας από την Αθήνα να λάβει σκληρά μέτρα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι ίδιοι ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν τις εθνικές μεταρρυθμίσεις των κρατών- μελών της ευρωζώνης με φθηνά δάνεια εξαιρώντας από το πρόγραμμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εννεασέλιδο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συζήτηση αυτή θα αρχίσει στη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στις 26 Νοεμβρίου κατά την οποία θα γίνουν οι προετοιμασίες της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 - 20 Δεκεμβρίου. 

Όπως αναφέρει το έγγραφο, η Ευρωζώνη μελετά το ενδεχόμενο χορήγησης φθηνών δανείων......

.... στις χώρες της Ένωσης ως κίνητρο για την ενεργοποίηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Τα δάνεια αυτά θα είναι άκρως ελκυστικά αφού θα φέρουν σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο που θα μπορούσε να πάρει μια χώρα βγαίνοντας στις αγορές. Μία τέτοια ιδέα έιχε ξανασυζητηθεί, αναφέρει το Reuters, ωστόσο η Γερμανία είχε αντισταθεί. 

Προκειμένου να χορηγούνται τα εν λόγω χαμηλότοκα δάνεια, τα κράτη – μέλη καλούνται να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα τα κράτη θα πρέπει να καταρτίζουν προγράμματα, τα οποία θα υιοθετούν μεταρρυθμιστικά προγράμματα της ευρωζώνης, ενώ τα δάνεια δεν θα είναι διαθέσιμα για όσες χώρες διαθέτουν μακροοικονομικές ανισορροπίες ή τελούν υπό διεθνή επιτήρηση, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Παράλληλα η χρονική διάρκεια και το ύψος των δανείων δεν θα συνδέεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων, αλλά ωστόσο, θα λειτουργούν επικουρικά στην εθνική οικονομία της χώρας. 


Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει κάποιο σαφές, αυστηρό σχέδιο για τον τρόπο χρηματοδότησης των εν λόγω δανείων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της νομισματικής ένωσης. 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία εξυγίανσης για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά» δήλωσε χθες, κατά τα άλλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, προσπαθώντας να δείξει ένα «συμπαθές» πρόσωπο της Ε.Ε. 


Στη θεωρία, γιατί στην πράξη μόνο υφεσιακές πολιτικές λιτότητας και «χαμένη υπομονή» βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου