Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

«Βόμβα» από τις Βρυξέλλες: Μην έχετε αυταπάτες για πρόοδο – Είστε ακόμα στον πάτο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Task Force η οποία δεν βλέπει τις απαιτούμενες κινήσεις να γίνονται ούτε και τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται. Τουλάχιστον όχι με τον επιθυμητό ρυθμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιχαηλίδης

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομάδας Δράσης μιλώντας στο koolnews.gr εξέφρασε τον προβληματισμό του και επέστησε την προσοχή για το μέλλον καθώς υπάρχουν τομείς στους οποίους η χώρα μας δεν σημειώνει τις αναμενόμενες επιδόσεις. 


Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ελλάδα χρειάζεται δύο έως και τρεις φορές περισσότερο χρόνο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υλοποιήσει σχέδια για τα οποία λαμβάνει....
.... μάλιστα την απαραίτητη καθοδήγηση από την Ομάδα Δράσης.

Κάτι το οποίο έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στην Ομάδα Δράσης μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η υπερβολικά «νομικίστικη» συμπεριφορά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 


Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν προταθεί χρειάζεται πολύς χρόνος και μελέτη όχι για να υλοποιηθεί αλλά για να μπει στο οργανόγραμμα! «Μας λένε πως πρέπει να κοιτάξουν τον έναν νόμο, τον άλλον, και στην συνέχεια θα πρέπει δουν το Σύνταγμα, κι ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο κόλλημα ζητούν χρόνο για να λάβουν μία επιπλέον νομική άποψη επί του θέματος», ανέφερε στο koolnews.gr το ίδιο στέλεχος της Task Force, από τις Βρυξέλλες.

Άλλος τεχνοκράτης των Βρυξελλών μάλιστα ήρθε με τις δηλώσεις του να συμπληρώσει την απαισιοδοξία λέγοντας πως τα βήματα που έπρεπε να γίνουν έγιναν, αλλά η ελληνική οικονομία δεν έδειξε να αντιδρά όπως θα έπρεπε. Μετά από «πίεση» εξήγησε τι εννοεί συμπληρώνοντας πως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εξαγωγών οι οποίες δεν πηγαίνουν όσο καλά νομίζουμε… 


«Η πιο επιτυχημένη χρονιά σας ήταν το 2008 και από τότε ακολουθείτε μόνο καθοδική πορεία», τόνισε, ενώ σε ερώτηση, γιατί τότε στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία και σε κάθε τόνο λέγεται πως οι εξαγωγές πάνε καλά έδωσε την εξής εξήγηση: «Από το 2008 έως το 2012 πιάσατε πάτο, ο οποίος μάλιστα ήταν πολύ πιο βαθύς από αυτός που αναμενόταν. 

Φέτος για πρώτη φορά υπήρξε μία μικρή ανάκαμψη, αλλά είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών. 

Και διευκρινίζω πως μπορεί να μιλάμε για αριθμούς, αλλά και αυτοί έχουν ποιότητα, έτσι, αν βγάλεις το λάδι από τις εξαγωγές τότε η κατάσταση στους άλλους τομείς είναι πραγματικά άσχημη».

Υπήρχαν και καλά νέα ωστόσο και όχι μόνο «γκρίνια». Ήταν κοινή παραδοχή και για τους δύο τεχνοκράτες των Βρυξελλών οι οποίοι μίλησαν στο koolnews.gr πως η κρίση που έπληξε την χώρα μας ήταν τέτοια που θα δοκίμαζε την κοινωνία και την οικονομία οποιασδήποτε χώρας στον πλανήτη. 


Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Task Force μάλιστα είπε ότι τα βήματα γίνονται. Μπορεί να γίνονται βέβαια με αργό ρυθμό, συμπλήρωσε, αλλά όπως είπε, το ότι υπάρχει πρόοδος, σημαίνει πως υπάρχει και η απαραίτητη διάθεση στην Αθήνα να αλλάξει η παρούσα κατάσταση.

Ο ίδιος τεχνοκράτης μιλώντας για το μέλλον είπε πως δεν μπορεί να ακολουθηθεί η πορεία που χαράξαμε μέχρι στιγμής. Ως ένα σημείο απέδωσε, είπε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλο δρόμο και με άλλους ρυθμούς, είπε. 


Εξήγησε πως οι περικοπές συντάξεων και μισθών δεν θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ τόνισε πως ήρθε πλέον η ώρα προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της χωρίς να μειώσει -κι άλλο- το κόστος εργασίας. 

Διερωτήθηκε μάλιστα για πόσο καιρό ο κόσμος θα καλείται να πληρώνει ολοένα και περισσότερους φόρους, συμπληρώνοντας ότι για να μπορέσει ο Έλληνας να πληρώσει τους φόρους αυτούς, θα πρέπει όχι μόνο να έχει δουλειά, αλλά και χρήματα!

Παράλληλα, η ίδια πηγή εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές. Εκθείασε τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της το οποίο εργάζεται, και θέλει να εργάζεται, αλλά τόνισε πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από πολλούς διαφορετικούς τομείς. 


Ένας από αυτούς είναι όπως είπε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Ωστόσο τόνισε, αυτά δεν είναι πανάκεια, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να γεμίσετε όλη την χώρα με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, συμπλήρωσε.

Τέλος, ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής. Σε ένα κτήριο με γυάλινη οροφή με την βροχή να χτυπά το τζάμι και τον ήλιο των Βρυξελλών να είναι για τα καλά κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομάδας Δράσης, παραδέχθηκε, πως μπορεί να ήταν καλά προετοιμασμένοι, αλλά έκαναν έναν σημαντικό λάθος. 


«Υποτιμήσαμε πόσο βαθειά είναι τα προβλήματα της χώρας είπε» ενώ «πιστεύαμε και περιμέναμε να έρθουν περισσότερα αποτελέσματα», είπε. 

Κλείνοντας συμπλήρωσε πως το λάθος ίσως είναι μόνο δικό τους σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί… υποτίμησαν τις δυνατότητες της ελληνικής πλευράς να απορροφήσει τις συμβουλές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου