Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

1,4 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΕΣΟΔΑ 60 ΔΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ "Φλέβα" πετρελαίου χτύπησε η Noble στην Κυπριακή ΑΟΖ - Άμεσα αξιοποιήσιμο.

«Χρυσό» χτύπημα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ πέτυχε η Noble Energy. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου σε βάθος 24.600 ποδών. 

Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί τότε μιλάμε για ένα τεράστιο κοίτασμα το οποίο μπορεί να δώσει μόνο στην Κύπρο το ποσό των 60 δις ευρώ.

Οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Anver έχουν στη διάθεση τους τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο συγκεκριμένο τεμάχιο που αποδεικνύουν πώς ...

.....στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει φλέβα «μαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.

Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να υλοποιηθεί σε 1,5 χρόνο μετά την ερευνητική γεώτρηση και τα συμπεράσματα για τις δυνατότητες ροής άντλησης και φόρτωσης πετρελαίου σε πλοία για εμπορική εκμετάλλευση. 


Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήταν δυνατή η απόκτηση εσόδων από το κοίτασμα πετρελαίου στο «Οικόπεδο 12» ακόμα και στις αρχές του 2018.

Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του, όπως το φυσικό αέριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Noble ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία, σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμο, όπως οι Bank of America, Merril Lynch, Barclays Capital κ.ά.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει γιατί οι Τούρκοι θέλουν μία επίλυση του Κυπριακού με βάση ένα «σχέδιο Ανάν» και απειλούν για δύο κράτη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ με τους Τουρκοκυπρίους.

Αυτός είναι και ο λόγος που στέλνουν συνέχεια το τελευταίο διάστημα το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» στην ΑΟΖ της Κύρπου με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου