Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκινούν οι κατασχέσεις χωρίς προειδοποίηση....

Ξεκινούν οι κατασχέσεις χωρίς προειδοποίηση
Απότομη… προσγείωση για εκατομμύρια νοικοκυριά, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα των γιορτών, καθώς αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα σκληρά  μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή…

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η κάμψη των φορολογικών  εσόδων που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, και αφορά κυρίως στις εισπράξεις  από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αλλά και η αύξηση των  ληξιπρόθεσμων....... χρεών προς το Δημόσιο, τον ίδιο μήνα. 

Μεταξύ άλλων, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν και οι  νέες διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να προχωρά σε  κατασχέσεις ακόμη και χωρίς προειδοποίηση

Οι κατασχέσεις θα  αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις, ακόμη και μισθούς, ενώ  προειδοποιητική επιστολή θα στέλνει η εφορία μόνο για κατασχέσεις  ακινήτων. 

Στο πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή περιλαμβάνονται επίσης και οι νέες ποινές για τους φοροφυγάδες και όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία. 

Τι περιμένει τους φορολογούμενους Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιλαμβάνονται τα εξής: – Πρόστιμο 10% στο φόρο εισοδήματος – ακινήτων αν  καθυστερήσει η πληρωμή του για 6 μήνες. 

Αν ο φόρος δεν πληρωθεί μέσα σε 1  έτος το πρόστιμο αυξάνεται σε 20% και σε 2 έτη σε 30%. 

Ο υπουργός  Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά τις αντιδράσεις έκανε δεκτό να  επιβάλλεται το πρόστιμο 10% όχι 2 μήνες μετά την πάροδο από την  προθεσμία πληρωμής της οφειλής που αναφερόταν στο αρχικό κείμενο του  νομοσχεδίου αλλά 6 μήνες. 

Ομως, ο οφειλέτης εκτός του προστίμου 10%, 20%  ή 30% θα επιβαρύνεται και με τόκους οι οποίοι τελικα θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και όχι με απόφαση του Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός. – Χωρία καμία προειδοποίηση θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, ενοικίων για οφειλές στο Δημόσιο. 

Η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική επιστολή μόνο για κατασχέσεις ακινήτων. – Επίσης, όποιος δεν πληρώσει τα χρέη του στην εφορία,  μετά την πάροδο τριών μηνών θα του κοινοποιείται κατάσχεση και μετά από  1 έτος θα γίνεται πλειστηριασμός. 

Για να μην επιβληθεί πρόστιμο: Θα  πρέπει ο οφειλέτης να μπει σε ρύθμιση χρεών.Στο νόμο ορίζεται ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση για  πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας για χρέη σε Δήμους, Εφορία, Ασφαλιστικά  ταμεία.

πηγη gkourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου