Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσικό υπουργείο άμυνας: Η Ρωσία είναι έτοιμη για τυχόν εξελίξεις στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε υπογράμμισε ότι «το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής προειδοποίησης εντόπισε έγκαιρα στις 3 Σεπτεμβρίου την εκτόξευση πυραύλων στην περιοχή της Μεσογείου , η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε περεταίρω εξέλιξη της κατάστασης» ,αναφέρει η μεγάλη ρωσική εφημερίδα Vzgliad.ru.

«Το Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήμασταν έτοιμοι για κάθε εξέλιξη της κατάστασης . 

Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες μας να αισθάνονται σίγουροι για την ικανότητά του Υπουργείου αλλά και των ρωσικών ΕΔ, ότι προστατεύουν αποτελεσματικά την χώρα μας », δήλωσε ο Antonov στο ρωσικό πρακτορείο ITAR -TASS .


«Ο καθένας κατανοεί την ανησυχία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας , όταν ξαφνικά σε μια ασταθή περιοχή όπως είναι η Μεσόγειο Θάλασσα τα ραντάρ μας ανιχνεύουν εκτόξευση βαλλιστικών στόχων» υπενθύμισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας . 

«Υπάρχουν τώρα μερικά πλοία μας , υπάρχουν αμερικανικά πλοία αλλά και πλοία άλλων χωρών . Πιστεύω , βέβαια, ότι η περιοχή αυτή αποτελεί μια «πυριτιδαποθήκη» και κάθε απρόσεκτη δράση στον τομέα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε .....
...επιδείνωση της κατάστασης που θα επηρεάσει όχι μόνο την περιφερειακή αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα» .

«Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων με την ένδειξη ( πυραυλική επίθεση ) ενεργοποιήθηκε αμέσως ( 3 Σεπτεμβρίου 2013) . Ήμουν παρών σε αυτή την κατάσταση , όταν ο υπουργός Άμυνας σε απευθείας σύνδεση ανέφερε τι συνέβη ,στον Πρόεδρο . Ο Υπουργός αντέδρασε αμέσως , ο πρόεδρος ενημερώθηκε αμέσως, συζητήσαμε και λάβαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από διαφορετικές πηγές για το ποιος είναι ο στόχος» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΦΑΜ. .

Ο Antonov τόνισε ότι την επόμενη μέρα μετά το περιστατικό , κάλεσε τους Στρατιωτικούς Ακολούθους των ΗΠΑ και του Ισραήλ .

«Όταν έγινε γνωστό ότι ήταν μια κοινή άσκηση , τους προειδοποιήσαμε να σταματήσουν «το παιχνίδι με τη φωτιά» στην περιοχή αυτή . Κάθε χώρα θα πρέπει να ενεργεί με μεγάλη υπευθυνότητα , λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κατάσταση ασφαλείας στην Μεσόγειο Θάλασσα », δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας .
«Φανταστείτε τονίζει ο Antonov κατά την διάρκεια πιθανών μελλοντικών πυραυλικών δοκιμών, πύραυλος να βλάψει ρωσικό πλοίο . Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ακόμη τις συνέπειες και που θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε όλοι» .

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει από την άποψη της κοινής λογικής , πως μπορεί να πραγματοποιούνται δοκιμές πυραύλων στα νερά της Μεσογείου , όταν την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν εκατοντάδες εμπορικά και επιβατικά πλοία με χιλιάδες κόσμο .

«Πώς μπορείς να πραγματοποιείς πυραυλικές δοκιμές σε μια περιοχή , όπου κάθε μέρα περιμέναμε και μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία; » αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης .

Στις, 3 Σεπτεμβρίου στις 10.16 MSK ( Ώρα Μόσχας) τα συστήματα ανίχνευσης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής προειδοποίησης κατέγραψαν την εκτόξευση δύο πυραύλων στην περιοχή της Μεσογείου . Πηγή στη Δαμασκό δήλωσε ότι οι 2 πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα . Αρχικά , το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσδιόρισε ότι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι , αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις σε στόχους εντός του Ισραήλ στα πλαίσια άσκησης που διεξάγονταν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ρώσος ΥΦΑΜ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να επιδείξουν συγκρατημένη συμπεριφορά στη Μεσόγειο , ζητώντας παράλληλα να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια .
Σχόλιο : Ο τόπος και ο χρόνος των δηλώσεων του Ρώσου ΥΦΕΞ και όχι κάποιου απλού αξιωματούχου , υποδηλώνουν κάτι πέρα από απλές δηλώσεις «εθνικής ανάτασης».

Η δήλωση του «η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε περεταίρω εξέλιξη της κατάστασης», προδικάζει βαθιά γνώσει τωρινών παρασκηνιακών κινήσεων και ουσιωδών πληροφοριών, σχετικά με κινήσεις και προθέσεις και προφανώς εκτελώντας «εντολές ανωτέρων» προειδοποιεί στο εξωτερικό με κύριους αποδέκτες το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα και στο εσωτερικό την δύναμη του ρωσικού στρατού .

Μετάφραση :Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου