Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο πλούσιος Έλληνας της Γενεύης...

α.barosso 2
Η διάσωση της Ελλάδας θα είχε επιτευχθεί γρηγορότερα, εάν δεν είχε συζητηθεί ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της από το κοινό νόμισμα – αν και ο κίνδυνος δεν φαίνεται να έχει περάσει, με πιθανή «μοιραία» ημερομηνία τα τέλη του 2014
.Επιτυχημένη θεωρήθηκε η χθεσινή εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης – η οποία, κατά την κυβέρνηση, θα κοστίσει «μόλις» 50 εκ. €, με τους περισσότερους να την υπολογίζουν στα 80 εκ. €.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, τα 25 € εισιτήρια-χαράτσια για τα νοσοκομεία, τα οποία αντικαταστάθηκαν τελικά με «ισοδύναμα μέτρα» μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο και από εκεί στους δανειστές, θα απέφεραν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ετήσια έσοδα 40 εκ. €.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο «αρχηγός» των Ευρωπαίων επιτρόπων είπε ότι, υπολογίζει σε.....
.. άνοδο των εξτρεμιστικών και δημαγωγικών παρατάξεων στην ΕΕ, λόγω των διαρθρωτικών μέτρων που επιβάλλονται – ενώ, για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να έχουν αποτέλεσμα οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, όπως αποδείχθηκε στην Ιρλανδία (ανάλυση).
Εν τούτοις, δεν αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση της αποδοχής της Ευρώπης από τους πολίτες της – όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, ειδικά στις χώρες του Νότου και κυρίως στην Ελλάδα, όπου έχει περιορισθεί πλέον στο 19%.
Αποδοχή της διοικήσης της Ε.Ε. εκ μέρους των πολιτών της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Ιταλίας
Αποδοχή της διοικήσης της Ε.Ε. εκ μέρους των πολιτών της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Ιταλίας
.Τέλος, τόνισε πως η «διάσωση» της Ελλάδας θα είχε επιτευχθεί γρηγορότερα, εάν δεν είχε συζητηθεί ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της από το κοινό νόμισμα – αν και, κατά την άποψη πολλών, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει καθόλου, με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το αργότερο τότε, θεωρείται δεδομένη η φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων – κάτι που φυσικά θα μπορούσε να επιδιωχθεί πολύ πιο σύντομα.
Περαιτέρω υπενθυμίζουμε ότι, ο κ. Barosso είναι παλιός φίλος του κ. Λάτση για τον οποίο, περίπου ενάμιση χρόνο πριν, η ελβετική εφημερίδα  «Tagesanzeiger» είχε γράψει πως ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη «διάσωση» της Ελλάδας με κοινοτικά χρήματα – με τον τίτλο «Ο πλούσιος Έλληνας από τη λίμνη της Γενεύης». Η αναφορά (02.06.2012), σε γενικές γραμμές και σε ελεύθερη μετάφραση, ήταν η εξής:
Στις αρχές της εβδομάδας η Ελλάδα εισέπραξε 18 δις € από το ταμείο στήριξης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – όπου η Εθνική έλαβε 6,9 δις €, η Πειραιώς 5 δις €, η Eurobank 4,2 δις € και η Alpha Bank 1,9 δις €. Ένας από τους πλέον κερδισμένους της διάσωσης είναι αφενός μεν κάτοικος της Γενεύης, αφετέρου ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ελλάδας. 
Εκτός από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας είναι ιδιοκτήτης μίας εφοπλιστικής εταιρείας, μίας επιχείρησης ακίνητης περιουσίας, του 30% των ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης πολλών ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τράπεζα του είχε τοποθετήσει 12 δις € σε ομόλογα του δημοσίου, ενώ έχει δώσει δάνεια σε Έλληνες ιδιώτες της τάξης των 48 δις €. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν πια να πληρώσουν τα δάνεια τους και η τράπεζα θα είχε χρεοκοπήσει, εάν δεν διασωζόταν από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Bilanz», η περιουσία της οικογένειας Λάτση υπολογίζεται στα 4 δις φράγκα. Η οικογένεια αισθάνεται τη Γενεύη σαν την πατρίδα της, αφού έχει στην ιδιοκτησία της εκεί περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα γη, με ακίνητα και πάρα πολλές βίλλες – επίσης, περί τα 250 διαμερίσματα.
Το 2004 ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν έμεινε για μία εβδομάδα στο παραδεισένιο κότερο της οικογένειας Λάτση – φυσικά δωρεάν, αφού γνωρίζεται πολύ καλά με τον ιδιοκτήτη του, με τον οποίο είχαν σπουδάσει μαζί στο Λονδίνο.
Λίγο μετά τις διακοπές στην πολυτελή θαλαμηγό, εμποδίστηκε η επιβολή των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών που είχαν αποφασίσει η Βρυξέλλες για τα ελληνικά πλοία – εν μέρει με τη βοήθεια του κ.Barosso, ο οποίος αργότερα κατάφερε να επιβιώσει του ψήφου εμπιστοσύνης εναντίον του, με την αιτιολογία ότι, την εποχή της φιλοξενίας του στη θαλαμηγό δεν ήταν ακόμη πρόεδρος της Κομισιόν”.
Ολοκληρώνοντας, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη (ανάλυση) αυξάνεται συνεχώς – γεγονός που θα προβληματίσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κομισιόν στους επόμενους μήνες, αλλά και την Ελλάδα (διάγραμμα), η οποία είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει το χρέος της εάν δεν επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης.
Πληθωρισμός-στην-Ελλάδα
Ο πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) στην Ελλάδα
.Με τον αποπληθωρισμό στο -2,9% παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ κλπ.), οι οποίοι συνήθως τοποθετούνται επάνω στις τιμές αυξάνοντας τες, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται με επιτόκια «υψηλότερα» του -3% για να καταφέρει να εξυπηρετεί το χρέος της – γεγονός που σημαίνει πως η έξοδος της στις αγορές, την οποία αναγγέλλει ο υπουργός οικονομικών για το 2014, είναι εντελώς ουτοπική. Ακόμη και αν εξασφάλιζε επιτόκια της τάξης του 4%, το πραγματικό επιτόκιο θα ήταν 6,9% (4% συν 2,9% του αποπληθωρισμού) με τα σημερινά δεδομένα – οπότε αδύνατον να «αφομοιωθεί» από την οικονομία.
Η παραμονή της λοιπόν στη ζώνη του ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολη – πόσο μάλλον όταν η πολιτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ προκαλεί, σε όλες τις χώρες που έχει μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί (Βραζιλία, Τουρκία κλπ.), την πλήρη αποβιομηχανοποίηση τους (λόγω της κατάρρευσης της εσωτερικής κατανάλωσης, των χρεοκοπιών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ.).
Η «αποψίλωση» αυτή της εσωτερικής παραγωγής μίας χώρας, αυξάνει τις ανάγκες της για εισαγωγή προϊόντων, οπότε δημιουργεί νομοτελειακά ελλειμματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών – επομένως, προκαλεί την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα είτε να μετατρέπεται σε αποικία των δανειστών της (ΤουρκίαΝ. ΑφρικήΒραζιλία), είτε να χρεοκοπεί ξανά (Αργεντινή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου