Ο Εφιάλτης των CDS έχει ξυπνήσει για τα καλά για την οικογένεια Παπανδρέου, ύστερα από τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αν και σε πρώτο πλάνο η υπό διερεύνηση υπόθεση δεν συνδέεται ευθέως με το θέμα των CDS, θεωρείται απίθανο από έγκυρους παράγοντες η πρόοδος των ερευνών να μην το αγγίξει.
Ηδη τρεις από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που διώκονται έχουν σχέση με αυτό: Αφενός οι πρώην διοικητές Αγγελος Φιλιππίδης και Κλέων Παπαδόπουλος, που τον διαδέχτηκε, και αφετέρου ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας, που οργάνωνε από κοινού εκδηλώσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» με τον Αντρίκο Παπανδρέου.
Οι δηλώσεις τις οποίες έκαναν μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αδελφός του δείχνουν τον φόβο που στην πραγματικότητα τους διακατέχει για το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως (και στα χέρια της Δικαιοσύνης) νέα στοιχεία.
Σημειώνεται άλλωστε ότι ο φάκελος παραμένει ανοικτός, παρά την προσπάθεια να κλείσει άρον άρον όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν.....
... ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Τότε δημιουργήθηκε η γνωστή κρίση με τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι πέτυχαν τελικά να μη θαφτεί η έρευνα, αλλά αντιθέτως να αναζητηθούν και άλλα δεδομένα από το εξωτερικό.
Τα CDS ήταν τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, που είχαν αγοραστεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν από το 2009, επί διοίκησης Φιλιππίδη.
Ωστόσο άρχισαν να πωλούνται και οι πωλήσεις συνεχίστηκαν και ύστερα από τις εκλογές, όταν για ένα μικρό διάστημα ο κ. Φιλιππίδης παρέμεινε επικεφαλής του Ταμιευτηρίου, και από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η πώληση ολοκληρώθηκε (με κυβερνητική εντολή προφανώς) όταν ανέλαβε ο κ. Παπαδόπουλος, αν και η πλευρά Παπανδρέου γνώριζε ήδη (όπως αποδείχθηκε αργότερα) ότι έρχονταν το τσουνάμι της χρεοκοπίας και το ΔΝΤ.
Και μπορεί μεν τα CDS να πουλήθηκαν ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές κτήσης, αλλά μερικούς μήνες αργότερα η αξία τους στις διεθνείς αγορές είχε εκτιναχθεί στα ύψη και όσοι τα είχαν αγοράσει από το ελληνικό Τ.Τ. βρέθηκαν με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε χαθεί και μια γερή ασπίδα για την εθνική μας οικονομία.
Ολα είχαν ξεκινήσει, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2010, όταν ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος είχαν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.ά., υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία.
Από εκείνη την περίοδο άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις, με τον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη να ζητά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κορέα να προχωρήσει σε συμπληρωματική έρευνα, αναζητώντας όλη τη διαδρομή των ασφαλίστρων κινδύνου επί του ελληνικού χρέους για το επίμαχο εκείνο χρονικό διάστημα (2009-2010), με έμφαση ωστόσο στα CDS που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οπως είχε αποκαλύψει τότε μάλιστα η «κυριακάτικη δημοκρατία», έφτασαν πληροφορίες στις εισαγγελικές Αρχές από πρόσωπο που έχει γνώση της μυστικής διαδρομής των CDS, οι οποίες έκαναν λόγο και για εμπλοκή offshore εταιρίας στην ευρύτερη υπόθεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν εντοπιστεί και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την εταιρία. Επρόκειτο για γνωστό ζευγάρι και ένα τρίτο -νεαρό- πρόσωπο, που έχει εργαστεί ως αναλυτής σε επενδυτικό fund, το οποίο με έδρα ευρωπαϊκή χώρα ασχολείται με τη διακίνηση των CDS.
Συγγενής μάλιστα του νεαρού αναλυτή φέρεται ότι θήτευσε, προτού δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, σε κομβική κρατική θέση για την αγορά CDS για το ελληνικό χρέος.
Την ίδια ώρα, στη γενικότερη υπόθεση των CDS εμπλεκόταν και το όνομα του (οικογενειακού φίλου του Γ. Παπανδρέου) Θεόδωρου Μαργέλλου, με την επίσης εδρεύουσα στην Ελβετία εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Ι.J. Partners. Ο Θ. Μαργέλλος ήταν αυτός που το 2009 ίδρυσε το επενδυτικό fund I.J. Partners, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Χοσέ Μαρία Φιγκουέρες, ο οποίος συμμετείχε και στη συμβουλευτική επιτροπή της ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου i4cense.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές και το επίμαχο θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και για το οποίο μένει να φανεί αν οι δύο πρώην διοικητές θα αποφασίσουν (υπό τις νέες άσχημες συνθήκες που διαμορφώνονται γι’ αυτούς) να μιλήσουν και να γίνουν κατατοπιστικότεροι για το παρασκήνιο των αποφάσεων που έλαβαν.
Η «πληροφόρηση εκ των έσω» και οι μπίζνες
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγορούσε εκείνη την εποχή τον κ. Παπανδρέου (με τον οποίο κατέληξαν στα δικαστήρια) και την I.J. Partners ότι στοιχημάτισαν στην πτώχευση της Ελλάδας αγοράζοντας CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχοντας την πληροφόρηση (προφανώς λόγω της σχέσης με τον πρωθυπουργό και τα αδέρφια του) ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ και η τιμή των ασφαλίστρων θα πάρει την ανιούσα.
Πάντως ο κ. Μαργέλλος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να απαγορευτούν τα CDS που εκδίδονται μόνο για κερδοσκοπικό σκοπό. Να σημειωθεί ότι περαιτέρω υποψίες γεννήθηκαν από το γεγονός ότι την I.J. Partners, μεταξύ άλλων, στελέχωναν η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο Χάρης Μάκκας, πρώην τραπεζικό στέλεχος και της Bank of America, και ο Δημήτρης Τσουπίδης, γιος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παναγιώτη Τσουπίδη, που εργαζόταν στην J.P. Morgan.
Οσον αφορά τον Αντρίκο Παπανδρέου, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά και τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του με τον καταζητούμενο Κυριάκο Γριβέα. Την ίδια περίοδο που, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται ότι έπαιρνε τα θαλασσοδάνεια από το Τ.Τ., η εταιρία C&C του κ. Γριβέα δείχνει να αναλάμβανε και την προβολή και τη διοργάνωση συνεδρίων με χορηγό το Τ.Τ. για την «πράσινη ανάπτυξη» μαζί με τη ΜΚΟ i4cense, συμφερόντων του Αντρίκου Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου