Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι Η.Π.Α ανάβουν το φυτίλι του πολέμου στην Ασία.

Πυρηνικά όπλα στα εδάφη της Ιαπωνίας

Το Τόκυο φαίνεται, πλέον, διατεθειμένο να επιτρέψει στις Η.Π.Α να φέρουν πυρηνικά όπλα στα εδάφη της Ιαπωνίας σε «περίπτωση άμεσης απειλής στην εθνική ασφάλεια της χώρας».


Σε συνάντηση που πραγματοποίησε με Ιάπωνες νομοθέτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Fumio Kishida υπογράμμισε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό της χώρας Shinzo Abeνα προβεί σε εξαιρέσεις στην πολυετή στάση του Τόκυο κατά της κατοχής και παραγωγής πυρηνικών όπλων, καθώς και στο .....

....να επιτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων εντός των συνόρων του έθνους, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Kyodo News.

O Kishida δήλωσε ότι η διοίκηση Abeακολουθεί πιστά τις αρχές της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης: Εάν η Ιαπωνία θα «τηρήσει την μη-πυρηνική στάση της παρόλες τις απειλές για την ασφάλεια των κατοίκων της εξαρτάται από την απόφαση της διοίκησης που βρίσκεται στην εξουσία».

“Το μέλλον δεν μπορεί να προκαθοριστεί” δήλωσε ο Kishida, φέρνοντας στο νου τα σχόλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Katsuya Okada. 


Το 2010, ο Okada αποκάλυψε ότι η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α είχαν προβεί σε συμφωνίες κατά τη διάρκεια της ψυχροπολεμικής περιόδους υπό τις οποίες το Τόκυο θα επέτρεπε στις Η.Π.Α να φέρουν στα ιαπωνικά λιμάνια υποβρύχια με πυρηνικό οπλισμό, συμφωνία που καταπατά εμφανώς τη μη-πυρηνική πολιτική της χώρας. 

Η συμφωνία έληξε στις αρχές της δεκαετίας του 90, περίπου στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Abeδήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι αποτέλεσε λάθος των προηγούμενων διοικήσεων να μην έχουν γνώση των μυστικών συμφωνιών μεταξύ Η.Π.Α και Ιαπωνίας που είχαν αποχαρακτηρισθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σχόλια του Kishida έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας που οφείλονται σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας και πρόσβασης σε πλουτοπαραγωγικές πηγές στον Ειρηνικό. 


Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α John Kerry συναντήθηκε με τον Kishida, τονίζοντας ότι οι Η.Π.Α θα υποστηρίξουν την Ιαπωνία σε μία πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου