Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις γερμανικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.
Γερμανική εμπορική ένωση θεωρεί ότι εάν κλιμακωθεί η αναμέτρηση της Ευρώπης με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας και επιβληθούν ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις πάνω από 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες συναλλάσσονται με τη χώρα αυτή θα υποστούν καταστροφικές ζημίες.
«Περίπου 6.200 γερμανικές εταιρείες επιχειρούν στη Ρωσία, ορισμένες εξ αυτών πολύ ενεργά», δήλωσε ο Άντον Μπέρνερ, επικεφαλής της ένωσης εξαγωγικών εταιρειών BGA, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dortmunder Ruhr Nachrichten η οποία .....
...δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο. «Για εμάς, οι οικονομικές κυρώσεις θα ήταν αληθινή καταστροφή».
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις αποτυχημένες προσπάθειες να πειστεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να μην προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, αντέδρασαν επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύοντας τους πόρους 33 προσώπων που θεωρούνται στενά συνδεδεμένα με τον Πούτιν και ετοιμάζονται να επιβάλουν ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις.
Ο Μπέρνερ επισήμανε επίσης ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν, εάν η κρίση διαρκέσει, αλλά θεωρεί απίθανο η Μόσχα να διακόψει όλες τις παραδόσεις ενέργειας στη Γερμανία, η οποία εισάγει πάνω από το 30% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.
Οι λεγόμενοι «σοφοί», μια ομάδα οικονομολόγων που παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση της Γερμανίας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, εκτίμησαν ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και ειδικά για την ανάπτυξη της Γερμανίας, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η Ρωσία σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ενέργειας.
Η BGA είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για τη Γερμανία αλλά «για τη ρωσική οικονομία θα ήταν μια υπαρξιακή απειλή». Το διμερές εμπόριο Γερμανίας-Ρωσίας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 76 δισεκ. ευρώ το χρόνο, μειώθηκε σε όγκο πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου