Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Χοντραίνει το παιχνίδι: Όλοι οι G7 εναντίον της Ρωσίας.

ΑΘΗΝΑ 02/03/2014  Οι εξελίξεις στην Κριμαία πυροδότησαν μία διεθνή διαμάχη με έντονο ψυχροπολεμικό άρωμα. 

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις χώρες των G7, ασκούν πιέσεις στη Ρωσία να αποχωρήσει από την Κριμαία, με τη Μόσχα να απαντά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει.

Ειδικότερα, συντονισμένες ενέργειες εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης αποφάσισαν οι G7, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: "Οι ηγέτες...
... του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, καθώς και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, από κοινού καταδικάζουν την ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας του 1997 με την Ουκρανία".

Η ομάδα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου ακύρωσε τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο της ομάδας των G8 -όπου μετέχει και η Ρωσία- στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.

Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση για το πάγωμα των προετοιμασιών της Συνόδου θα παραμείνει σε ισχύ "έως ότου το περιβάλλον γίνει και πάλι θετικό σε σημαντικές συζητήσεις των G8".

Οι G7 ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν "ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία" και ότι η στήριξη από το ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη για περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης.



Οι τιμές του Brent και τους αμερικανικού αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκαν λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία: Το πρωί της Δευτέρας σημείωναν άνοδο άνω των 2 δολαρίων ανά βαρέλι.
Μπαράζ επαφών
Από το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, οι σημαντικότερες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου τέθηκαν σε συναγερμό και εξελισσονται αδιάκοπες διπλωματικές διεργασίες, με αλλεπάλληλες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ομπάμα είχε 90λεπτη συνομιλία με τον Πούτιν, ενώ την Κυριακή τη σκυτάλη πήρε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Μιλώντας με τη Μέρκελ, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι ρώσοι πολίτες και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν απειλή από τους υπερεθνικιστές και ότι τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα ήταν "τα προσήκοντα δοθείσης της εξαιρετικής κατάστασης".

Η καγκελάριος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση, τονίζοντας ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην "απαράδεκτη επέμβαση".

Η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση να δημιουργηθεί μια "αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων", παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

Ο Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφέες με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον πρόεδρο της Πολωνίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι όλοι ηγέτες εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την επέμβαση της Ρωσίας, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ και Κομορόφσκι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε ένα πολυμερές ή διμερές πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ώστε να βοηθηθεί η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.Russia Today: 

Αντίποινα υπόσχεται ο Τζον Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο -την Τρίτη- για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη στις νέες αρχές της χώρας.

Ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν αποχωρήσει άμεσα από την Κριμαία, κάνοντας λόγο για "απίστευτη επίθεση της Ρωσίας", τονίζοντας πως εισέβαλε σε ξένη χώρα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. 

Ο ίδιος απείλησε ότι θα υπάρξουν "πολύ σοβαρές συνέπειες", τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας. 

Η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση βίζας, πάγωμα καταθέσεων, συναλλαγών καικυρώσεις επί των επενδύσεων, διεμήνυσε. 

Προσέθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της "ένα σύνολο σωστών επιλογών" που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

Σκληρή ρωσική απάντηση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αλεξέι Πουσκόφ, είπε: "Είναι αδύνατον να αποκλειστεί οικονομικά η Ρωσία και οι όποιες ενδεχόμενες προσπάθειες της Δύσης θα είναι καταδικασμένες".

Πρόσθεσε πως ενδεχόμενες προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία "είναι καταδικασμένες".


Μεντβέντεφ: Παράνομη η μεταβατική κυβέρνηση.


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας κατέλαβαν την εξουσία παρανόμως και προέβλεψε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με "νέα επανάσταση και νέα αιματοχυσία".

Επισήμανε πως παρότι ο Γιανουκόβιτς πλέον δεν διαθέτει πρακτικά καμιά εξουσία, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους βάσει του Συντάγματος και πρόσθεσε: "Εάν είναι ένοχος ενώπιον της Ουκρανίας, αρχίστε μια διαδικασία παραπομπής του σε δίκη... και δικάστε τον"
"Ο,τιδήποτε άλλο είναι ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας", είπε.

Σκληρή ανακοίνωση ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν είπε ότι η ρωσική εισβολή όχι μόνο παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο, αλλά και την συμφωνία της Ρωσίας με την Βορειοαντλατική Συμμαχία. 

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της στις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει την όποια ανάμειξη στην Ουκρανία.

"Καλούμε και τα δύο μέρη να επιδιώξουν άμεσα την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης μέσω διμερούς διαλόγου με διεθνή διαμεσολάβηση και με την αποστολή διεθνών παρατηρητών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη", ανέφερε.

"Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας", προσέθεσε.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία εξέφρασε τη Δευτέρα τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας. 

Το Τόκιο αναφέρει ότι "η απόφαση του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να αυξήσει την ένταση της περιοχής και να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας. 

Βρετανία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα καταβάλει σημαντικό κόστος, για την πολιτική της στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πορεία στα σχέδια του.

Καναδάς


Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας μια "επίθεση σοβιετικού τύπου".

"Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια επίθεση α λα σοβιετική ένωση του προέδρου Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε σε μια γειτονική του χώρα", υποστήριξε ο καναδός ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις ενέργειες της Μόσχας.

Λιθουανία

Η Λιθουανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μία αντίδραση μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου