Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Nigel Farage: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάψει τα χέρια της με αίμα στην Ουκρανία».

O Nigel Farage, ηγέτης του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά δριμεία κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Farage κατηγόρησε ευθέως την Ε.Ε. ότι «έχει βάψει τα χέρια της με αίμα» αναφορικά με το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης.

Ο ηγέτης του Κόμματος για την Ανεξαρτησία πραγματοποίησε τα παραπάνω σχόλια την ....
...Τετάρτη, σε ζωντανή τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βρετανίας Nick Clegg.

O Farage δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό bloc ουσιαστικά προκάλεσε την Ρωσία ώστε αυτή να αναλάβει δράση στην Ουκρανία.

"Πρέπει να σκύψουμε τα κεφάλια μας από ντροπή. Η Βρετανική κυβέρνηση παρότρυνε στην πραγματικότητα την Ε.Ε. να επιδιώξει μία ιμπεριαλιστική και επεκτατική ατζέντα στην Ουκρανία", σημείωσε ο Farage.

Ο Farage πρόσθεσε ότι το Λονδίνο έδωσε φρούδες ελπίδες σε ομάδες κατοίκων της δυτικής Ουκρανίας.

Τα σχόλια του Farage προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ηγέτη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, (σ.σ. pentapostagma.gr – Liberal Democrats party) Nick Clegg. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ανέφερε ότι τα σχόλια του Farage ήταν «σοκαριστικά» και «προσβλητικά» απέναντι στο λαό της Ουκρανίας.


Επίσης, κατηγόρησε τον ηγέτη του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου ότι έχει λάβει το μέρος του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin.

Η Ουκρανική κρίση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Yanukovych, αποφάσισε να μην υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. προτιμώντας να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς της χώρας με τη γειτονική Ρωσία.

Η άρνηση του Yanukovych οδήγησε σε πολύμηνες αναταραχές που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την εκδίωξη του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, την 23η Φεβρουαρίου του 2014. Στην συνέχεια ο εκδιωχθείς Πρόεδρος ταξίδεψε στη Ρωσία, όπου και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Οι εντάσεις μεταξύ των Δυτικών Δυνάμεων και της Μόσχας οξύνθηκαν έπειτα από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας από την Ουκρανία και την επίσημη αίτηση της ώστε να αποτελέσει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 


Η ανεξαρτησία της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα ψηφοφορίας δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου, κατά το οποίο περίπου 97 τοις εκατό των κατοίκων της ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου