Πολιτική δήλωση της Ε.Ε. για το πλεόνασμα
Η κομισιόν σπρώχνει προεκλογικά τη Ν.Δ.
Η Eurostat δεν κάνει καμία αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα το 2013, με τη χθεσινή της ανακοίνωση
Μοντέλο υπολογισμού κατ' εξαίρεση για την Ελλάδα
της Γενικής Κυβέρνησης 15,8 δισ. ευρώ και χρέος 318,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η τρόικα και η κυβέρνηση «διαβάζουν» στην ανακοίνωση ότι το πλεόνασμα έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ.
Βασισμένες σε λογιστικές αλχημείες, που συμφωνήθηκαν μαζί με τα Mνημόνια, πανηγυρίζουν για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για τη διαχείριση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Greek statistics βλέπει και η WSJ
Η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και δαπάνησε 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων.
Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -σύμφωνα με τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η WSJ συνεχίζει λέγοντας πως ένας εκπρόσωπος της Eurostat διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό που δίνει η στατιστική υπηρεσία, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι αυτές, ενώ παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ.
"Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ". Αυτό, εξήγησε o O' Κόνορ, συμφωνεί με τον γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά στοιχεία, ώστε να αποτυπωθεί πιο σωστά η υφιστάμενη διαρθρωτική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν με το 9,5% του ΑΕΠ και αντανακλούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
"Έτσι, καταλήξαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ", εξήγησε ο O΄Connor, χρησιμοποιώντας και συνοδευτικό πίνακα.
Όταν ερωτήθηκε από την WSJ εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε με e-mail:
"Οχι, ο ορισμός αφορά την κάθε χώρα χωριστά".
Πανηγυρίζουν κυβέρνηση και καθεστωτικά ΜΜΕ
Την ανακοίνωση ακολούθησαν πανηγυρικοί δηλώσεων από Σαμαρά, Βενιζέλο και υπουργούς, ενώ κανάλια, με προεξάρχοντες Mega και ΣΚΑΪ έδιναν εορταστικό τόνο στην είδηση. Εν τούτοις, η λαθροχειρία είναι τόσο προφανής που αργότερα πολλοί αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν επεξηγήσεις:
«Καθημερινή»: Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) βεβαίωσε ότι το 2013 η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα, υπερβαίνοντας τους στόχους του Μνημονίου. Με αυτό το «πιστοποιητικό» ανά χείρας, η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα της διευθέτησης του χρέους, ζητώντας από την Ευρωζώνη να τηρήσει τη σχετική δέσμευση. Η αρχή θα γίνει σήμερα στο Euroworking Group και σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Σε άλλο σημείο, ωστόσο, η εφημερίδα διευκρινίζει πώς από το έλλειμα φτάσαμε στο πλεόνασμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσίευμα του capital.gr, προσπαθεί να δικαιολογήσει πώς το τεράστιο έλλειμμα λέγεται πλεόνασμα.
Και τα γερμανικά ΜΜΕ στο κόλπο
Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα καλύπτεται εκτενώς από το σύνολο των γερμανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο κυρίως για μια σημαντική επιτυχία, η οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες και σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα για τη χώρα.
«Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα σημάδι ότι η χώρα δεν ζει πια πέρα από τις δυνατότητές της», αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική έκδοσή του και περιγράφει την σημερινή μέρα ως «τη μέρα κατά την οποία η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της - τουλάχιστον στα χαρτιά», για να προσθέσει ότι «οι Έλληνες εισπράττουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και μπορούν πάλι να δανείζονται χρήματα - και τα δύο ήταν αδιανόητα πριν από όχι πολύ καιρό».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη το υψηλό ελληνικό χρέος και τονίζεται ότι αυτό που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει τη χώρα θα ήταν μια ελάφρυνσή του, με μείωση των επιτοκίων, καθώς, όπως αναφέρεται, ένα νέο «κούρεμα» ως τώρα αποκλείεται.
«Η Ελλάδα επιτυγχάνει επιτέλους πλεόνασμα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο γίνεται λόγος για «ακτίδα ελπίδας», ενώ σημειώνεται ότι «τώρα η χώρα περιμένει τις ελαφρύνσεις της τρόικας» και αναφέρεται ότι η Αθήνα ελπίζει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα (ενν. η Ελλάδα) «έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Die Zeit», η οποία υπενθυμίζει και την πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
«Η Ελλάδα σκορπά ελπίδα», γράφει η οικονομική «Handelsblatt» και αναφέρει ότι για την χώρα η πορεία είναι ανοδική. Και σε αυτό το δημοσίευμα επισημαίνεται ωστόσο και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle δημοσιεύεται ακόμη συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ στο κανάλι ARD, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και οι δανειστές της θα πρέπει να την επιβραβεύσουν για τις προσπάθειές της στο πεδίο της περιστολής των δαπανών.
«Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο κ. Σμίντινγκ και κάνει λόγο για «αχτίδα ελπίδας που ανατέλλει για την Ελλάδα», ενώ προσθέτει: «Μετά τα οδυνηρά όσο σε καμιά άλλη δυτική χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την έφεραν στην κοιλάδα των δακρύων, κινείται και πάλι, αργά αλλά σταθερά, με κατεύθυνση προς τα πάνω.
Ο κ. Σμίντινγκ, συνεχίζει στο δημοσίευμά της η DW, θεωρεί ως πιο ενδεδειγμένο τρόπο βοήθειας για την Ελλάδα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την ανάπτυξη και υποφερτά επιτόκια για την αποπληρωμή του χρέους της και σημειώνει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να την στηρίξουν κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού της.
Τονίζει δε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας, αλλά ούτε και νέο «κούρεμα» του χρέους της, αλλά «μόνο κίνητρα που θα της δώσουν ώθηση για να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Στο δελτίο ειδήσεων του ARD "tagesschau" προβλήθηκε ρεπορτάζ για την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, με αναφορά και στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές, αλλά και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις χρηματαγορές για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
Από ThePressProject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου