Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Αντίστροφη μέτρηση...

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ. από το εκλογικό τους τμήμα. 

Αυτά θεωρητικώς. Διότι αυτός που δεν .......θα ψηφίσει, δεν απαιτείται να λάβει βεβαίωση για τους λόγους που δεν προσήλθε και αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δεν έχει επιπτώσεις από τη μη προσέλευση...

Στις εκλογές της Κυριακής 18 Μαΐου, οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Ειδική άδεια για την διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος....χορηγείται από την υπηρεσία τους στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, καθώς και στους υπαλλήλους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, τραπεζών (του δημόσιου τομέα) και δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, εφ’ όσον την ημέρα της ψηφοφορίας δεν διαμένουν στον Δήμο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Πώς ψηφίζουμε – Σταυροί Προτίμησης


Ο εκλογέας προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα με 

την ταυτότητα ή το διαβατήριό του.


Βάζει σταυρό προτίμησης με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με άλλο τρόπο θεωρείται μη αποδεκτός και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται από τη δικαστική αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Εάν όμως εκ παραδρομής μπει σταυρός, αυτό δεν συνιστά λόγο ακύρωσης του ψηφοδελτίου.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης,ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας. 

Να σημειωθεί ότι φέτος επιτρέπεται στα ψηφοδέλτια κάτω από τον τίτλο του συνδυασμού να αναγράφεται πόσοι σταυροί μπαίνουν, γεγονός που υιοθέτησαν αρκετοί, ειδικά σε μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους.

Ανοιχτά ΚΕΠ – ΔΗΜΟΙ 

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις 18 και 25 Μαΐου θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο και την Κυριακή όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη διενέργεια των εκλογών. 


Δημοτολόγια, ληξιαρχεία, ΚΕΠ αλλά και αστυνομικά τμήματα θα είναι ανοιχτά και θα μπορούν να εκδίδουν άμεσα δελτία ταυτότητας, προκειμένου να μπορούν όσοι αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Επί ποδός η τροχαία 

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια, ενόψει της μετακίνησης ετεροδημοτών ψηφοφόρων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές καθώς και για τις ευρωεκλογές, με ενισχυμένη τροχονομική αστυνόμευση και αστυνομική παρουσία στα κυριότερα οδικά δίκτυα.

Παράλληλα, επιστρέφονται από οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Σημειώνεται, σε ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 14.05.2014.

Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 14.05.2014.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:

-Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
-Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
-Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
-Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
-Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται, ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου