Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας στην πράξη: Απόπλους ομάδας μάχης του ρωσικού Στόλου για την Σαγκάη..

ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΑ ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ SENKAKU
Απέπλευσε σήμερα η ομάδα μάχης του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού από την βάση τους στο Βλαδιβοστόκ με κατεύθυνση τη Σαγκάη της Κίνας προκειμένου να συμμετάσχουν στα ναυτικά γυμνάσια που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες.
Η ομάδα μάχης του ρωσικού Ναυτικού θα συμμετάσχει με σκάφη του κινεζικού Ναυτικού στην άσκηση «Joint Sea-2014″ στη βόρεια περιοχή της ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας .
Στα ρωσικά σκάφη περιλαμβάνονται το ....
...πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag, το ανθυποβρυχιακό σκάφος Admiral Panteleyev,το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Admiral Nevelskoy, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Bystry, το πετρελαιοφόρο Στόλου Ilim και το σκάφος υποστήριξης Kalar.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αριθμητικά συμμετοχές του ρωσικού Στόλου σε ασκήσεις όχι μόνο με το κινεζικό Ναυτικό αλλά γενικότερα.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Ναυτικού στην Joint Sea 2014 πρόκειται να λάβουν μέρος 14 σκάφη επιφανείας, δύο υποβρύχια, εννέα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ελικόπτερα και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.
Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της άσκησης είναι πως αυτή θα διεξαχθεί σε μια περιοχή όπου η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λίγο έχει λήψει απο το να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη τις δύο χώρες αναβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στο κατακόρυφο και δεν είναι άλλη από τα αμφισβητούμενα νησιά και από τις δύο χώρες Senkaku/ Diaoyu.
Η ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας συμπίπτει και με την ημερομηνία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία, αναφέρει το πρακτορείο China Times.
Η Ρωσία έχει επίσης θέματα διένεξης με την Ιαπωνία, για το καθεστώς των Κουρίλων νήσων, μιας ατόλης που κρύβει στο υπέδαφος της τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων.
Βέβαια όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος σκάφη του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού να βρεθούν «απέναντι» από αμερικανικά σκάφη του 7ου Στόλου αλλά και του ιαπωνικού Ναυτικού καθώς η Ιαπωνία ιδιαίτερα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νήσων.
Πάντως η ενεργοποίηση του άξονα Πεκίνου –Κρεμλίνου στον στρατιωτικό τομέα αποτελεί μια γεωπολιτική επανάσταση στην έως τώρα κατάσταση στην περιοχή του ΝΑ Ειρηνικού Ωκεανού. Σίγουρα αναμένεται και αμερικανική και ιαπωνική «απάντηση» στην διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων.
Είναι η τρίτη κατά σειρά φορά που πραγματοποιούνται οι κοινές ρωσο-κινεζικές ναυτικές ασκήσεις ενώ πέρυσι αυτές είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου