Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

OΟΣΑ - Έκθεση κόλαφος - Μόνιμη ζημιά στην ελληνική οικονομία προκάλεσε η κρίση.

Μια αδύναμη οικονομική δραστηριότητα φαντάζει πάντα τρομακτική...


Τον χειρότερο εφιάλτη μεγάλης μερίδας οικονομολόγων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις πραγματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δύνανται...
να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις οικονομίες.


Ακόμη κι αν η ανάπτυξη επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας αποδεικνύεται πως είναι πάντα χαμηλότερη.

Σε μόνιμη βάση, μια αδύναμη οικονομική δραστηριότητα φαντάζει τρομακτική, αφού για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται ραγδαία μείωση των δαπανών σε όλα τα επίπεδα: Σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Το μείζον ζητούμενο είναι ένα: Πόσο πολύ μπορεί να υποφέρει μια οικονομία από το ξέσπασμα μιας κρίσης; Και αυτή η ζημιά δύναται τελικά να είναι μόνιμη; 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ενδελεχώς ο ΟΟΣΑ, στις περισσότερες χώρες - μέλη του, όπως ο οργανισμός επιβεβαιώνει, η ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της κρίσης είναι μόνιμη.


Βέβαια, ο αντίκτυπος της κρίσης σε κάθε οικονομία είναι διαφορετικός. Ωστόσο όλοι συναινούν πως η χώρα που επλήγη περισσότερο - και με τον πλέον δυσμενή τρόπο - από την κρίση είναι η Ελλάδα.  

Μεγάλο πλήγμα λόγω κρίσης δέχθηκαν επίσης οι οικονομίες της Ισλανδίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας.


Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του OOΣΑ που παρουσιάζουν οι Financial Times, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία είναι σε θέση να εμφανίσουν μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης σήμερα, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.


Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο συμπέρασμα της νέας μελέτης του ΟΟΣΑ είναι και το εξής: Η διαρκώς ήπια ανάπτυξη αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς τις προκλήσεις και τους κινδύνους για τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας... 

Από bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου