Στην πρόσληψη νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Έργο τους θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας του Δημοσίου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.
Θα εξεταστεί εάν δύναται το Δημόσιο να....... αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών, καθώς πιθανώς να πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.
Επίσης, θα εκπονήσουν έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρείας με την υφιστάμενη κατάσταση και με κάθε προτεινόμενη ως άνω εναλλακτική, με την εφαρμογή 4 μεθόδων αποτίμησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
Η απόφαση για αξιοποίηση του ποσοστού των Ελληνικών Αλυκών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο ελήφθη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.
Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 24,81% ελέγχεται από την εταιρεία Κάλας Κ.Ε. Καλαμαράκης και το 20% από διάφορους Δήμους της χώρας.
Στόχος, της κυβέρνησης είναι η πώληση του μεριδίου και η παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης των αλυκών της χώρας, που αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικές προίκες της.
iefimerida.gr
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις το Υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών!
Νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την πώληση του 55,19% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία των Ελληνικών Αλυκών θα προσλάβει το Υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά στοχευμένη πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
Το ότι αποτελούν κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα ποσώς τους ενδιαφέρει. Ειδικότερα η Αλυκή του Μεσολογγίου παράγει σε ετήσια βάση 120.000 τόνους αλατιού, της Καλονής Λέσβου 40.000 τόνους και του Πολιχνίτου 8.000 τόνους.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σημαντικά έσοδα αφενός και αφετέρου ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα δεν μπορεί να εκτιμηθούν.
Ο Δήμος και οι φορείς της πόλης πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.
Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη λήψη απόφασης για ίδρυση ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ Α.Ε. όπως ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει, που στόχο θα έχει τη διαχείριση των Αλυκών και παράλληλα να διεκδικήσει σε πολιτικό επίπεδο να περάσουν με νομοθετική ρύθμιση οι Αλυκές στον Δήμο.
Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καθυστερούμε γιατί οι εξελίξεις και πάλι θα μας αφήσουν πίσω και στο τέλος θα αναρωτιόμαστε για μια ακόμη φορά τη έφταιξε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου