Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

«Βεντέτα από τις ΗΠΑ»


 Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει τηλέφωνο και να διαμαρτύρεται έντονα στον Λευκό Οίκο για ένα υπέρογκο πρόστιμο σε βάρος ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας, επειδή η τελευταία παραβίασε το εμπάργκο εναντίον χωρών που συγκαταλέγονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ; 

Για τους Γάλλους φαίνεται πως η προαναφερθείσα εικόνα είναι απολύτως θεμιτή, για τους Αμερικανούς πάλι όχι.

Είναι ζήτημα διαφορετικής κουλτούρας. Σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον «ένοικο» του Ελιζέ, Φρανσουά Ολάντ, έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία άσκησης πιέσεων στις αμερικανικές αρχές με στόχο τη μείωση του «ανορθολογικού», όπως ....

...το χαρακτηρίζουν, προστίμου ύψους 10 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα BNP, η οποία κατηγορείται ότι είχε συναλλαγές με το Σουδάν, το Ιράν και άλλες χώρες που τελούν υπό αμερικανικό εμπάργκο. 

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις τους, αν υλοποιηθεί η ποινή θα μπορούσε να πληγεί άμεσα η λειτουργία της τράπεζας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Η υπόθεση τείνει να λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς Γάλλοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται πως «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο στους συμμάχους τους», ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατηγορεί τους Αμερικανούς εισαγγελείς ότι έχουν στήσει «μια συμμορία εκβιασμού».
«Βεντέτα από τις ΗΠΑ»

Χρηματοπιστωτικοί παράγοντες στην Ευρώπη διαμαρτύρονται ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαινιάσει μια βεντέτα εναντίον των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου σε μία προσπάθεια, αφενός, να ευεργετήσουν την αμερικανική βιομηχανία και, αφετέρου, να ικανοποιήσουν τη δίψα της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ για σκληρή τιμωρία  του τραπεζικού τομέα.

Οπως αναφέρει στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αξιωματούχος του εσωτερικού ελέγχου γαλλικής τράπεζας, «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και υιοθετεί πλέον αυστηρότερη στάση απέναντι στις τράπεζες. 

Δέχθηκε κριτική επειδή δεν κυνήγησε αρκετά την υπόθεση της HSBC και τώρα πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό η BNP Paribas». 

«Η συγκεκριμένη τράπεζα βρέθηκε στον λάθος τόπο τη λάθος στιγμή», καταλήγει. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί τραπεζίτες θεωρούν αυτές τις επικρίσεις ανούσιες.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2012 η HSBC κλήθηκε να πληρώσει 1,9 δισ. δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση παραβίασης κυρώσεων (σε βάρος της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν) και ξεπλύματος χρήματος (από μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών), χωρίς όμως να υποχρεωθεί η βρετανική τράπεζα να ομολογήσει την ενοχή της, επειδή οι αμερικανικές αρχές φοβούνταν ότι θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών.

Πολιτικοί παρατηρητές ανησυχούν ότι το βαρύ πρόστιμο θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις διπλωματικές σχέσεις Παρισιού-Ουάσιγκτον. 

Υστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, η γαλλική κυβέρνηση έχει οξύνει τον αντιαμερικανισμό στη ρητορική της. 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είχε επανειλημμένα καταφερθεί κατά της απόφασης των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν τελικά σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, λίγες ώρες αφότου γαλλικά μαχητικά ήταν έτοιμα να πλήξουν κυβερνητικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας. 

Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάστηκαν εκ νέου τον περασμένο μήνα, όταν οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για την πώληση δύο πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, αψηφώντας τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για εμπορική απομόνωση της Μόσχας. 

Στην περίπτωση της BNP, οι εκκλήσεις του Φαμπιούς προς τις ΗΠΑ να παρέμβουν θα μπορούσαν να παραμείνουν ατελέσφορες, καθώς η αρμόδια υπηρεσία, η Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δρα ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Ωστόσο ο Φαμπιούς, ο οποίος κατέχει και το εμπορικό χαρτοφυλάκιο, θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Η Γαλλία ούτως ή άλλως διατηρεί επιφυλάξεις για ποικίλα ζητήματα, από το άνοιγμα των αγορών κινηματογραφικών ταινιών, μουσικής και Ιντερνετ, φοβούμενη τις επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου