Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΔΕΗ: Αυξήσεις-φωτιά εν όψει. Καπέλο έως και 79% για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας εντός του Ιουνίου.

Μέσα στον μήνα καλείται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα πάνω το ύψος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, με τις προβλεπόμενες αυξήσεις να φτάνουν μέχρι και το 79%. 

Οι ΥΚΩ, μέσω των οποίων επιβαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση με τα νησιά (και ηλεκτροδοτούνται με μονάδες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο), έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία. 


Στην αύξηση συνέβαλε και η ....
.....ένταξη επιπλέον νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες θέρμανσης μετά την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

Οι νέες επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που αναμένονται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα εξοχικά, που θα φτάνουν μέχρι και το 25% από 1ης Ιουλίου.

Από τους λογαριασμούς του Ιουλίου, με βάση το Μνημόνιο, οι καταναλωτές ενέργειας θα πληρώνουν αυξημένες ΥΚΩ. Την τελευταία διετία, πάντως, το ύψος των ΥΚΩ έχει αυξηθεί από το ποσό των 670.000.000 ευρώ που είχε καθορίσει με νόμο το 2012 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. 


Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1,1 έως 1,2 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Οι τελικές επιβαρύνσεις για κάθε προφίλ καταναλωτή (π.χ. αν είναι νοικοκυριό, αν έχει μεγάλη κατανάλωση, κ.λπ.) θα προβλέπονται στη ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. 


Σήμερα, και για τις οικιακές καταναλώσεις, προβλέπεται ότι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες επιβαρύνεται με 6,99 ανά μεγαβατώρα. 

Ετσι, αν η κατανάλωση είναι 1.600 κιλοβατώρες, σήμερα, πληρώνει 11,1 ευρώ το τετράμηνο και με την αύξηση μπορεί να επιβαρυνθεί έως και 8 ευρώ ανά τετράμηνο. 

Με βάση το σημερινό καθεστώς για κατανάλωση από 1.601-2000 


κιλοβατώρες, τα ΥΚΩ είναι 15,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ εκτοξεύονται στα 44,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακές καταναλώσεις άνω των 3.000 κιλοβατωρών.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου