Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Αποκάλυψη: Η επιστολή Σαμαρά στη Λαγκάρντ για λήψη νέων σκληρών μέτρων.

            Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, τα νέα μέτρα θα ληφθούν αφού λάβουν χώρα λεπτομερείς διαβούλευση με την τρόικα, διατύπωση που διαψεύδει με τον πλέον επίσημο και εκκωφαντικό τρόπο τις υποσχέσεις περί μη λήψης νέων επώδυνων μέτρων και εξόδου από το μνημόνιο και την επιτήρηση

Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά τις εκλογές οι μάσκες πέφτουν. 


Με την επιστολή προθέσεων που απέστειλαν στις 14 Μαίου 2014 προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία  Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όμως αποκαλύφθηκε στις 10 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην (τότε νυν) υπουργός Οικονομικών κ.  Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.  Γιώργος Προβόπουλος δεσμεύθηκαν για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας το επόμενο διάστημα ....
...αν αυτό κριθεί αναγκαίο.


Ειδικότερα το νεοφιλελεύθερο τρίο υποστηρίζει, στη κοινή του επιστολή, πως είναι έτοιμο να λάβει οποιοδήποτε μέτρο είναι κατάλληλο και απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει επί τα χείρω στο μεσοδιάστημα. 


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, τα νέα μέτρα θα ληφθούν αφού λάβουν χώρα λεπτομερείς διαβούλευση με την τρόικα, διατύπωση που διαψεύδει με τον πλέον επίσημο και εκκωφαντικό τρόπο τις υποσχέσεις περί μη λήψης νέων επώδυνων μέτρων και εξόδου από το μνημόνιο και την επιτήρηση.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή προθέσεων αναφέρει πως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος ίσου με το 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και το 3% του ΑΕΠ το 2015 (σημειώνουμε πως το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ίσο με 0,8% του ΑΕΠ), γεγονός που από μόνο του προϊδεάζει για την σκληρή λιτότητα που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια.

Η επιστολή δηλώνει «πίστη» στους στόχους που έχουν τεθεί για απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο τομέα, άλλωστε αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε στη θέση του, όπως επίσης και στην ανάγκη για εφαρμογή νέων απορρυθμίσεων σε διάφορους παραγωγικούς κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου