Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Κινεζική «απόβαση» στο «Ελ. Βενιζέλος»

βενιζελος
Στην αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» προχωράει η κυβέρνηση καθώς βγάζει στο«σφυρί» το 55% του συνολικού μεριδίου.
Το μοντέλο αποκρατικοποίησης που προκρίθηκε ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Κινέζων ενδιαφερόμενων επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». 
Το «παιχνίδι» μέχρι τώρα παιζόταν....
... με τους Καναδούς, οι οποίοι και σήμερα κατέχουν το 40% του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου από την ελληνική κυβέρνηση. 
Το γεγονός αυτό αφήνει πλήρως ικανοποιημένους του Κινέζους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι θέλουν την πλειοψηφία των μετοχών και φυσικά το μάνατζμεντ της επιχείρησης. 
Ταυτόχρονα, έχουν σαφέστατα αφήσει να εννοηθεί ότι τελικός τους στόχος είναι το 100% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος». 
Η εξέλιξη αυτή, έχει άμεση σχέση με τη μετατροπή της Αθήνας και του Πειραιά σε κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου των Κινέζων προς τις ευρωπαϊκές αγορές – όπως έγινε σαφές και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Λι Κετσιάνγκ και τις συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στην κίνηση της διάθεσης της πλειοψηφίας των μετοχών συναίνεσε η πλευρά της καναδικής PSPInvestments (Public Sector Pension Investment Board). Με βάση τη Συμφωνία Μετόχων του 1996, καμία εναλλαγή μετοχών στον ΔΑΑ δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση όλων των μετόχων, δηλαδή του 100% των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης.
 Η ελληνική πλευρά, αυτό το δικαίωμα απεμπόλησε όταν μεταβιβάστηκε το 40% των μετοχών του ΔΑΑ από τη Hochtief AG στην καναδική PSP Investsmens.
Ετσι τώρα, για να συναινέσουν οι Καναδοί στην προτεινόμενη μορφή αποκρατικοποίησης, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και η επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει το 2026. Πρακτικά, μια τέτοια κίνηση αυξάνει την αξία του ΔΑΑ και επομένως την αξία του μεριδίου της PSPInvestments.
Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε το σχήμα των Κινέζων επενδυτών που θα διεκδικήσουν τον ΔΑΑ. 
Εκτός της Shenzhen Airport και της επενδυτικής εταιρείας Friedmann Pacific Asset Management (FPAM), στο ίδιο επιχειρηματικό σχήμα αναμένεται ότι θα συμμετάσχει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας και ένα επιπλέον κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο (fund). 
Τέλος αναμένεται να συμμετάσχει ...κάποια Κινεζική ΕνωσηΕπιχειρήσεων (enteprise association), τη δραστηριότητα των οποίων προωθεί και ενθαρρύνει η κινεζική κυβέρνηση. Εκτός όμως των Κινέζων και των Καναδών ενδιαφερομένων, λέγεται ότι επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ έχει πραγματοποιήσει και μια εταιρεία από τη Ν. Ζηλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου