Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τα πάνω-κάτω φέρνει το πόρισμα της ΤτΕ για την ανάπτυξη.

probopoulos
Τα πάνω κάτω φαίνεται πως φέρνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη της χώρας μας καθώς όπως προκύπτει ο σχεδιασμός της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι στον αέρα…
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσιάζουν οι οικονομολόγοι της ΤτΕ για την πορεία του ΑΕΠ έως το 2030 -βασιζόμενοι στην ελληνική πραγματικότητα- οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ...
....είναι πολύ χαμηλότεροι, σε σχέση με την τελευταία μελέτη που συνέταξαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.
Η ειδική μελέτη για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας -που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του Γιώργου Προβόπουλου- λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη τις πιο αντιπροσωπευτικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών και αναπτύσσει τρία σενάρια για τη δυναμική του ΑΕΠ των επόμενων 15 ετών. 
Και τα τρία σενάρια βασίζονται στις υποθέσεις ότι η δημόσια κατανάλωση παραμένει σταθερή σε πραγματικούς όρους, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται με ρυθμό 1% κατ” έτος, δηλαδή με ρυθμούς χαμηλότερους από το μισό των ρυθμών ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την περίοδο 1980-2000, που θεωρείται αντιπροσωπευτική επειδή δεν περιλαμβάνει την 8ετία 2001- 2008, όπου το ΑΕΠ ήταν στα ύψη.
Επισημαίνεται ότι τα σενάρια διαφέρουν μόνο ως προς τις υποθέσεις σχετικά με τη δυναμική των εξαγωγών και των επενδύσεων και είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξάνονται κατά μέσο όρο με ρυθμό 3%, στο αισιόδοξο ο πήχης ανεβαίνει στο 8%.
Το συμπέρασμα της ΤτΕ
Σύμφωνα, λοιπόν, με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα «τρέχει» με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%.
Στον αντίποδα, η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, κάτι που θα ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου