Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΑΙΣΧΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Β.ΠΟΥΤΙΝ!


Λίγες ώρες μετά τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν για εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη με την ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ Β.Πούτιν και Μ.Ομπάμα και την συνάντηση "στα όρθια"  του Β.Πούτιν με τον Β.Ποροσένκο νέο πρόεδρο της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίαςφού η νότια και η Ανατολική απείχαν από την ψηφοφορία , η απαγωγή δύο Ρώσων τεχνικών του τηλεοπτικού δικτύου «Ζβεζντά/Αστέρας» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από νεοναζιστές του Δεξιού Τομέα σε ουκρανικό σημείο ελέγχου έξω από το Σλαβιάνσκ δημιουργεί νέα ένταση  και ο ίδιος ο υπουργός της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοιγκού διέταξε να ........ληφθούν όλα τα «νόμιμα μέτρα» για την απελευθέρωση τους.
Οι απαχθέντες είναι οι Αντρέι Σουσενκόφ και τον Αντόν Μάλισεφ, οι οποίοι απήχθησαν αρχικά από νεοναζί της ουκρανικής Εθνοφρουράς και εν συνεχεία παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, που τους κρατά πιθανότατα στο Χάρκοβο, αφού προηγουμένως είχαν υποχρεωθεί να γονατίσουν και να αναμένουν έτσι μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους.
Εναντίον των τεχνικών απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι «κατασκόπευαν ένα από τα οδοφράγματα έξω από το Σλαβιάνσκ» με μοναδικό επιχείρημα την ιδιότητα του εργοδότη τους, το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «Αστέρας», δορυφορική επέκταση της ιστορικής εφημερίδας «Ερυθρός Αστέρας».
Για τις ουκρανικές υποτιθέμενες Αρχές, που τους σταμάτησαν στο χωριό Μπιλμπασόφκα, μεταξύ Ντονιέτσκ και Σλαβιάνσκ, αλλά και τους επόμενους «αξιωματούχους», που τους ανέλαβαν, δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι οι τεχνικοί (ένας εικονολήπτης κι ένας ηχολήπτης) είχαν νόμιμη διαπίστευση για να καλύψουν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και δεν έκρυβαν την ιδιότητά τους.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού τους, που απελευθερώθηκε αργά χθες τη νύχτα, τα δύο μέλη του ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου απομακρύνθηκαν εντέλει από την περιοχή της σύλληψής τους με πολεμικό ελικόπτερο.
Η ρωσική ηγεσία στο υψηλότερο επίπεδο ζήτησε από το Κίεβο την απελευθέρωση των δύο Ρώσων και δεν κρύβει τον εκνευρισμό της, γιατί ανήμερα της ορκωμοσίας Ποροσένκο και των διακηρύξεων περί ειρήνης, αμνηστίας και καλών προθέσεων, μαζί φυσικά με τις κατηγορίες για ρωσική επίθεση, κατοχικές δυνάμεις και Ρώσους μισθοφόρους, ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί η απαίτησή της.
Πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εξέδωσε διαταγή ώστε «να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέρα για την απελευθέρωσή του ο ταχύτερο δυνατό», χωρίς να διευκρινίσει ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα αυτά και γιατί χρειάστηκε η προσωπική του διαταγή, συμπληρωματικά στην αυστηρή ανακοίνωση, που είχε νωρίτερα εκδώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις πρακτικές των ουκρανικών Αρχών ως προς τους δημοσιογράφους, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έγιναν σταθερή τάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την εργασία εκπροσώπων των ρωσικών ΜΜΕ», αναφέρεται στο σχόλιο, που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Η απαίτηση, που διατυπώθηκε προς το Κίεβο από τις ρωσικές διπλωματικές Αρχές είναι«να ληφθούν άμεσα μέτρα για την άνευ όρων απελευθέρωση των προαναφερθέντων πολιτών της Ρωσίας και να καθοδηγούνται εφεξής από τις αρχές, που υιοθετούν οι δημοκρατικές κοινωνίες».
Δραματική έκκληση στην ουκρανική και τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Ρώσων δημοσιογράφων απηύθυνε απόψε και ο Αλεξέι Πιμάνοφ, επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου «Ζβεζντά/Αστέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου