ΔΕΗ. Με τις εντολές για διακοπή ρεύματος να ξεπερνούν καθημερινά τις 1.160 κυρίως σε νοικοκυριά και μικροκαταστηματάρχες, μεγαλες βιομηχανίες, λιανεμπορικές αλυσίδες και το… Δημόσιο που χρωστούν εκατομμύρια μένουν στο απυρόβλητο
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος προς τη ΔΕΗ.
Τα χαράτσια και οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια, η οικονομική ανέχεια των πολιτών αλλά και οι «μπαταχτσήδες» μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι, όπως και το ελληνικό Δημόσιο που έχει κηρύξει στάση πληρωμών, αρνούνται να καταβάλουν τα χρέη τους, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν πλέον το 1,271 δισ. ευρώ και έχει τεθεί εκτός ελέγχου.
Οι εντολές διακοπής ρεύματος πέφτουν σαν βροχή τους τελευταίους μήνες –ξεπερνούν τις 1.160 κάθε μέρα κατά μέσο όρο- και έχουν αποδέκτες κυρίως τα νοικοκυριά και τους μικροκαταστηματάρχες, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες βιομηχανίες, λιανεμπορικές αλυσίδες αλλά και φορείς του Δημοσίου που ........χρωστούν εκατομμύρια ευρώ «ποιούν την νήσσαν» γνωρίζοντας ότι η ΔΕΗ δεν θα τολμήσει να κατεβάσει τους διακόπτες.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπαινιχθεί ότι θα ήθελε να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα ακόμη και στα…νοσοκομεία προκειμένου να εισπράττει τις οφειλές τους, για τις οποίες τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθούν.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή, «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η φύση συγκεκριμένων πελατών, π.χ νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν επιτρέπει την ευχερή αποκοπή τους, λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ απέναντί τους, όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών τους».
Ενδεικτικό της έκτασης των διακοπών ρεύματος σε όλη την Ελλάδα είναι ότι με βάση τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2012 η ΔΕΗ είχε κόψει την ηλεκτροδότηση σε καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει λογαριασμούς αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών χρεών που οφείλονται στην επιχείρηση.
Σύμφωνα δε με όσα υποστηρίζουν στελέχη της ΔΕΗ, οι αποκοπές αυτές αφορούν κυρίως εξοχικές κατοικίες, σπίτια που έμειναν ξενοίκιαστα και οι ενοικιαστές δεν πλήρωσαν τις οφειλές τους και εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν. Ανάμεσά τους ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχουν και εκατοντάδες φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή να κάνουν διακανονισμό λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Για τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι
οφειλέτες της ΔΕΗ είναι:
- Οι 29 ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις της υψηλής τάσης οι οποίες χρωστούν 293,8 εκατ. ευρώ.
- Οι πελάτες της μέσης τάσης που οφείλουν άλλα 211 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρέη των επιχειρήσεων (κυρίως δηλαδή μεγάλα σουπερμάρκετ, βιοτεχνίες, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυκαταστήματα κ.ά.) είναι 137 εκατ. ευρώ (65%), ενώ οι αγρότες και ο δημόσιος τομέας οφείλουν συνολικά 73,88 εκατ. ευρώ.
- Οι οικιακοί καταναλωτές (χαμηλή τάση) των οποίων η σύνδεση είναι ακόμη ενεργή, δηλαδή δεν έχε γίνει αποκοπή, που χρωστούν 246,7 εκατ. ευρώ
- Οι εμπορικοί πελάτες της χαμηλής τάσης, δηλαδή τα καταστήματα και οι μικρότερες βιοτεχνίες, τα χρέη των οποίων φτάνουν τα 226 εκατ. ευρώ.
- Οι αγρότες της χαμηλής τάσης με συνολικές οφειλές 40,6 εκατ. ευρώ.
- Το Δημόσιο χρωστά συνολικά 66,2 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, εκ των οποίων τα 31,5 εκατ. ευρώ είναι οφειλές υπουργείων και τα 18,6 εκατ. ευρώ χρέη των περιφερειών για τον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών οδών.
Οι οφειλές ήταν υψηλότερες μέχρι τα τέλη του 2012, όταν το υπουργείο Μεταφορών εξόφλησε πάνω από 50 εκατ. ευρώ που χρωστούσε από το 2002 στη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των φαναριών της Αττικής.
Ο κοινωφελής ρόλος της ΔΕΗ έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν το κρύβει η διοίκηση της επιχείρησης, τονίζοντας ότι «ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο χαράσσει τη στρατηγική της με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των πελατών και των μετόχων της και στο πλαίσιο αυτό η ρευστοποίηση των οφειλών της αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται».
Πού να ιδιωτικοποιηθεί κιόλας…
Του Βασίλη Γεώργα από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου