Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΟΛΙΣ 18 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΚΛΕΙΔΩΜΑ" ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Aρχισε ήδη να "γονατίζει" από το ρωσικό εμπάργκο η οικονομία της ΕΕ! - Ερχεται "μαύρος" χειμώνας...

Μόλις 18 ημερες πέρασαν από την επιβολή του εμπάργκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που επέβαλε ως αντίποινα η Μόσχα στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της κια ήδη οι επιπτώσεις για την Ευρώπη γίνονται ήδη αισθητές σε επίπεδο αριθμών και η αδύναμη ευρωζώνη ήδη ταρακουνήθηκε: Η μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κατέγραψε τον Αύγουστο η έρευνα Markit προοιωνίζεται ένα δύσκολο φθινόπωρο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
 
Ο δείκτης Markit, ο οποίος συντίθεται από......... τις προθέσεις των ευρωπαίων επιχειρηματιών να επενδύσουν για τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, περιορίστηκε στο 52,8 τον Αύγουστο από το 53,8 που ήταν τον Ιούλιο, ενώ οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια συγκρατημένη υποχώρησή του στο 53,4 (διευκρινίζεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη της αγοράς και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση).
 
Μετά την εξέλιξη αυτή η Markit προέβλεψε ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων μόλις κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους στην ευρωζώνη.
 
Την ίδια στιγμή η Γεμανία μπήκε σε ύφεση 0,2% και δεδομένου ότι είναι το κράτος με την μεγαλύτερη έκθεση σε ενεργειακές ανάγκες, φαίνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
 
Οι παραγωγοί όμως και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται μεγάλη πίεση από το ρωσικό εμπάργκο.
 
Κι ας είναι συντριπτικά υπέρ της Ευρώπης το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία, υπό την έννοια ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν από τη Ρωσία πολύ υψηλότερης αξίας προϊόντα (με πρώτους βεβαίως τους υδρογονάνθρακες) από όσα εξάγουν σ' αυτήν.
 
Απλά η Ρωσία μπορεί να αγοράσει και από αλλού φρούτα, λαχανικά, κρέας κλπ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει από πουθενά φυσικό αέριο ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το βρεί άμεσα!
 
Επειτα αν και η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ρωσίας (το 41% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας διεξάγεται με ευρωπαϊκές χώρες) το κόστος των κυρώσεων για τη Μόσχα είναι εξαιρετικά μικρό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με χώρες εκτός ΕΕ,, όπως η Νορβηγία.
 
Αλλωστε, όπως πως έγραφε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο «Economist», η Ρωσία «είναι μια χώρα που δεν στηρίζει τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει να ακροβατεί μεταξύ της καταστροφής και του θριάμβου και ως εκ τούτου οι προσδοκίες και οι φοβίες της κοινωνίας της για το μέλλον είναι περιορισμένες»
 
Με απλά λόγια: Οι Ρώσοι πολίτες είναι "έτοιμοι για όλα" και μπορούν να αντέξουν πολλά, οι Ευρωπαίοι, όχι...
 
Από την άλλη πλευρά, έρευνα της ING που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη το περιοδικό «Businessweek» ανεβάζει την εκτίμηση για τις ζημιές που θα έχουν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα (όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι απαγορεύσεις, όχι αν επεκταθούν...) στα 9 δισ. δολάρια ή 6,7 δισ. ευρώ.
 
«Είναι προφανές ότι οι ζημιές, στις οποίες συνυπολογίζονται και οι απώλειες και των προμηθευτών των αγροτών, ξεπερνούν κατά πολύ τη βοήθεια των 167 εκατ. δολαρίων (125 εκατ. ευρώ) που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες στους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο» γράφει το αμερικανικό περιοδικό.
 
Οι αναλυτές της ING θεωρούν επίσης ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να στοιχίσει στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ 130.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 23.000 θέσεις μόνο στην Πολωνία).
 
Πρόκειται για τεράστιες απώλειες αν συγκριθούν με τα μόλις 1,7 δισ. δολάρια και τις μόλις 12.000 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος Μόσχας - Δύσης. Και, σημειωτέον, οι εκτιμήσεις αφορούν την έκταση που ως σήμερα έχει λάβει ο εμπορικός πόλεμος.
 
Αν οι κυρώσεις επεκταθούν και στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας θα γονατίσει την ευρωπαϊκή οικονομία - και αυτός ασφαλώς δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός!
 
Ηδη, δίχως τίποτε να αλλάξει, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα που έρχεται...
 
Οι ΗΠΑ με το να πιεσουν την ΕΕ να λάβει μέτρα, πετυχαίνουν "μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια": Πιέζουν τη Ρωσία σε επίπεδο βασικά "δημοσίων σχέσεων" και "γονατίζουν" την ΕΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου