Η πολιτική λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπαγορευμένη από το Βερολίνο προκάλεσε πολιτική ρήξη στην κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία σήμερα οδηγήθηκε σε παραίτηση, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του οποίου η δημοτικότητα καταρρέει, να δίδει εντολή σχηματισμού νέας μέχρι αύριο, της τρίτης μέσα σε δύο μήνες!
Κάτι το πρωτοφανές για τα πολιτικά ήθη της Γαλλίας.
Της κατάρρευσης της γαλλικής κυβέρνησης προηγήθηκαν οι βολές που εξαπέλυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ κατά τις Άνγκελα Μέρκελ και των γερμανικών πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην ευρωζώνη.
Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» στέλνει ...
....σαφές μήνυμα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να συμπράξει άλλο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά θα προβάλει μια ζώνη αντίστασης στα «γεράκια του πληθωρισμού» και στην «επικίνδυνη και μόνιμη ασθένεια που έχει πλήξει την Ευρωζώνη».
Είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς".
Ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του, ζήτησε εμμέσως μια πολιτική ανεξάρτητη από τη θέληση του Βερολίνου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, μετά την κριτική που άσκησαν ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία έγινε δεκτή από τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Βαλς «η οποία θα συμπλέει με τις κατευθύνσεις που ο ίδιος έχει καθορίσει για τη Γαλλία» όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη.
Οι επικρίσεις του Μοντεμπούρ εστιάζονται στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική που εφαρμόζει. Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική, ο γάλλος υπουργός λέει ότι «σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Εννοεί φυσικά τους Γερμανούς οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεση χρηματοδότηση των χωρών.
«Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», συνόψισε ο Αρνό Μοντεμπούρ.
Μήπως άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρωζώνης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου