Μελέτη σοκ γερμανικού ινστιτούτου για το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία εκλεινε τις κάνουλες του φυσ. αερίου
Άραγε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το ρωσικό φυσικό αέριο;
Πρακτικά τι θα σήμαινε για τις χώρες της Ευρώπης, αν η Μόσχα αποφάσιζε σήμερα να διακόψει την παροχή ενέργειας προς τη γηραιά ήπειρο, αντιδρώντας στις οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση για τη στάση της στην ουκρανική κρίση;
Και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για ...
....την Ελλάδα;
Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη που έκανε για το θέμα και δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Κολονίας, οι απαντήσεις είναι μάλλον δυσάρεστες.
«Ενα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά τον φετινό χειμώνα, το οποίο θα είχε διάρκεια περισσότερο από έξι μήνες, θα προκαλούσε σοβαρή μείωση των ενεργειακών αποθεματικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Γερμανοί επιστήμονες που προέβησαν στην προσομοίωση -μέσω υπολογιστών- της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και υπολόγισαν τις συνέπειες της διακοπής της για έναν, τρεις, έξι και εννιά μήνες.
«Θύμα» από τον πρώτο μήνα κιόλας θα ήταν η Φινλανδία, η οποία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της διακοπής της ροής του αερίου θα προκαλούνταν η κατά 50% μείωση των αποθεματικών της χώρας.
Ενα τρίμηνο ρωσικό εμπάργκο στην ενέργεια θα είχε σοβαρές επιπτώσεις επίσης τόσο στην Πολωνία όσο και στην Τουρκία, ενώ, αν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να κόψει την παροχή για διάστημα έξι μηνών, στα «ενεργειακά θύματα» θα συμπεριλαμβάνονταν και οι Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα, οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και η Εσθονία!
«Οι επιζόντες»
Οι μόνες χώρες που θα άντεχαν ακόμη και σε ένα εννιάμηνο εμπάργκο θα ήταν οι Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν δικά τους ενεργειακά αποθεματικά.
Προστατευμένες από τον χειμώνα που πλησιάζει θα ήταν ακόμη χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία, καθώς είτε εισάγουν από άλλες γειτονικές χώρες ενέργεια είτε είναι συνδεδεμένες με τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί επιστήμονες δεν παραλείπουν να τονίσουν το γεγονός ότι «και η Ρωσία» θα πλήρωνε (οικονομικά) το τίμημα μιας τέτοιας απόφασης, καθώς θα έχανε έσοδα περίπου 4,5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Και ο Μανιάτης καθησυχάζει τον κόσμο με ευχολόγια!
Την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και η οποία αφορά τη δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Ο υπουργός δήλωσε «αισιόδοξος» για το γεγονός ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινή λύση για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι, αν και «η Ελλάδα προμηθεύεται το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία (...) δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την οικονομία μας ή για τα νοικοκυριά, αν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις ενεργειακές της στρόφιγγες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου