Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γ. Βαρουφάκης: «Στόχος ήταν να πάνε στις εκλογές ρίχνοντας την αποτυχία της εξόδου από το Μνημόνιο στον ΣΦΥΡΙΖΑ» ΒΙΝΤΕΟ

unnamed
Ως μια «φούσκα» που έσκασε νωρίτερα από ότι περίμεναν η κυβέρνηση Σαμαρά και το Βερολίνο παρουσίασε την …
αποτυχία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, έκανε λόγο ο οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Λαβύρινθος» και στον δημοσιογράφο της ΕΤ3, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. 
Ο γνωστός οικονομολόγος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από τις αρχές του 2013 ξεκίνησε η ιστορία του success story, η οποία βασίστηκε σε δύο φούσκες. Η μια ήταν του ελληνικού δημοσίου χρέους. Παράλληλα, δημιούργησαν και μια δεύτερη φούσκα στον....
.... τραπεζικό τομέαΈδωσαν τα 40 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία δεν επαρκούν με τίποτε για να ορθοποδήσουν, άλλα 40 δισ. ευρώ κρυφά, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και άλλα 9 δισ. πρόσφατα με τις λεγόμενες αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι «αυτές οι δύο φούσκες ήταν το στρατηγικό πλάνο για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Βέβαια το πρόβλημα με τις φούσκες είναι ότι σκάνε και δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά, την κ. Μέρκελ και τον κ. Ντράγκι, απρόβλεπτα αυτή η φούσκα έσκασε πριν από τον Φεβρουάριο», για να προσθέσει ότι «στόχος του ήταν να πάνε μέχρι τις εκλογές με αυτή την φούσκα και μετά αν έχαναν και κέρδιζε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να το ρίξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να πούνε είδατε, εμείς σας βγάζαμε από το Μνημόνιο και εσείς εκλέξατε τον Τσίπρα, κοιτάξτε τι πάθατε, αλλά δεν τους έκατσε αυτό. Αυτή είναι η μοίρα μιας φούσκας».
Την ίδια στιγμή, ο γνωστός οικονομολόγος, σημείωσε ότι όσο υπάρχει το ευρώ η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα, λέγοντας ότι «θα ήθελα να μην είχαμε μπει, αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν μπορούμε να βγούμε εμείς. 

Οι πιο ελλειμματικοί όταν βγαίνουν από ένα νόμισμα, εισπράττουν το μεγαλύτερο κόστος», για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να το ανασχεδιάσουμε με έναν τρόπο που να είναι βιώσιμος για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν είναι δική μας δουλειά να βγούμε από το ευρώ, αλλά δεν είναι και δική μας δουλειά να κάνουμε αυτά που μας λένε, με τα οποία ουσιαστικά συρρικνώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, στον βαθμό που θα πάψει να υπάρχει και θα γίνει ένα νέο Κόσοβο, χωρίς καμία δικαιοδοσία επί των τυχών των ανθρώπων της».
«Από την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο, οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας είναι πτωχευμένα, δεν μπορούμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό. Αν δεν υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρώπη που να βάλει ένα τέλος σε αυτή την πτώχευση και όχι απλώς να την επεκτείνει στο μέλλον και να την βαθαίνει, όπως γίνεται τα τέσσερα τελευταία μνημονιακά χρόνια, προϋπολογισμός κράτους που να είναι τίμιος δεν μπορεί να γραφτεί και να μην είναι μια προπαγανδιστική κίνηση με επέκταση της κρίσης στο μέλλον», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, για να προσθέσει ότι «πρέπει να πάμε σε μια διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάτσει στο τραπέζι η Μέρκελ, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη».
Κλείνοντας, ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι «μοναδική μας ελπίδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που ακολουθεί μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή, είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και το πιο σημαντικό είναι διατεθειμένο να κάνει την διαπραγμάτευση με την Γερμανία και με την ΕΚΤ που είναι εκ των ουκ άνευ για την Ελλάδα και τους Έλληνες», για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνοι μας την Ευρώπη, αλλά είναι το ξεκίνημα. Θα είναι το έναυσμα για να αρχίσουν να μιλάνε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».
Δείτε το video από το ertopen.com:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου