Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η τρόικα φεύγει, μη αποδεχόμενη κανέναν από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης...

Έχασαν πάλι από τα... αποδυτήρια
Για άλλη μια φορά «βούλιαξαν» οι διαπραγματεύσεις 
– Η τρόικα απέρριψε τον προϋπολογισμό, τις ελαφρύνσεις και τις ρυθμίσεις για τα χρέη 
– Έντονη δυσφορία των δανειστών και για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης
Απανωτά είναι πλέον τα… ραπίσματα που δέχεται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από τους δανειστές.
Όλες οι συναντήσεις με τους υπουργούς αλλά και με τον Γκίκα Χαρδούβελη αποδείχθηκαν άκαρπες. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η τρόικα φεύγει, μη αποδεχόμενη κανέναν από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ανίκανη να επιτύχει το έλασσον.
Από τη σύσκεψη του Παρισιού και μετά όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν πέσει στο κενό. Ακόμα και η επικοινωνιακή φιέστα με τον Γιούνκερ «ακυρώθηκε» επί της ουσίας από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ο οποίος φρόντισε να …
εκθέσει τόσο τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Α’ γύρος των διαπραγματεύσεων στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία αφού οι απεσταλμένοι των δανειστών έκλεισαν χθες την πόρτα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετά την άκαρπη σύσκεψη που είχαν με τέσσερις υπουργούς για το θέμα της ρύθμισης των χρεών σε τράπεζες, ταμεία και εφορία.
Καμία απολύτως συμφωνία σε τίποτα! Και μάλιστα όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά και στην ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών. Για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά έχασε το μάτς από τα αποδυτήρια…
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι και με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση καθώς όπως θεωρούν η κίνηση αυτή επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά και στους επενδυτές.
Παράλληλα οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα στην συγκέντρωση εσόδων γεγονός που όπως πιστεύουν θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2015 και συνεπώς δεν θα επιτευχθούν τα απαραίτητα πλεονάσματα για να μπορέσει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διανομές κοινωνικών μερισμάτων.
Κοινώς, οι δανειστές βλέπουν στον προϋπολογισμό βεβαιωμένα χρέη και όχι ζεστό χρήμα και αυτό τους κάνει επιφυλακτικούς.
Επόμενος και κρίσιμος σταθμός θα είναι το ταξίδι της ελληνικής πλευράς στην έδρα του ΔΝΤ καθώς για όλα αυτά δεν έχει μιλήσει ακόμα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Πoλ Τόμσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου