Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία: Θα ισχύσουν από το 2016!

Αναδίπλωση για τους πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία: Θα ισχύσουν από το 2016!


Ένα βήμα πίσω κάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο θέμα των πλειστηριασμών με βάση τις εμπορικές τιμές, θέτοντας τη ρύθμιση σε εφαρμογή από το 2016 αντί του 2015.

προκάλεσε σάλο αντιδράσεων με αποτέλεσμα τα δύο υπουργεία που υπογράφουν τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να αναγκαστούν σε ανεπίσημες διευκρινήσεις. 

Έτσι, τo νέο επαχθές καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες που προβλέπει ότι οι τιμές πρώτης προσφοράς θα ορίζονται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των εμπορικών αξιών των κατασχεθέντων ακινήτων και όχι στα πολύ υψηλά επίπεδα των αντικειμενικών αξιών τους, θα ισχύσει τελικά από το 2016.

 Κοινώς, θα εκπλειστηριάζονται κατοικίες δηλαδή ακίνητα δανειοληπτών ακόμη και σε τιμές ........αυτοκινήτων, εφόσον η αγορά ακινήτων δεν έχει αναθερμανθεί ώστε και οι εμπορικές αξίες να πάρουν την ανιούσα. 

Στα άρθρα 993 και 995 του νομοσχεδίου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, προβλέπεται ότι:
1) Για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου που κατάσχεται θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!

2) Ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται, θα ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση! 

Οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι ανάλογη ρύθμιση, για διενέργεια πλειστηριασμών κατασχεμένων ακινήτων με εμπορικές τιμές αντί των αντικειμενικών αξιών, θα νομοθετηθεί και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με τροποποίηση που θα επιφέρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). 

Μέχρι το 2016 που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο αυτό καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις με βάση τις οποίες θα προβλέπεται ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. 

Σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού, αν δεν παρουσιάζονται πλειοδότες θα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός εντός 14 ημερών με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στο 50% της αντικειμενικής αξίας των εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. 

Εφόσον στην επαναληπτική αυτή διαδικασία δεν γίνει κατακύρωση το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού εντός 30 ημερών με ακόμη πιο χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου