Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Οι σχέσεις μας με τους δανειστές μας θα διαρκέσπυν για πάρα πολλά χρόνια μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας».

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ : “Η ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ..ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕΞ…ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ”

Ο Χαρδούβελης άδειασε Άδωνι και Λαζαρίδη σε εθνική μετάδοσηΣυνολική στροφή της κυβερνητικής στρατηγικής μακριά από το δόγμα του Χρύσανθου Λαζαρίδη και την προσπάθεια επιθετικής απεμπλοκής από το Μνημόνιο σημαδότησε χθες η συνέντυξη του Γκίκα Χαρδούβελη στο Mega Channel. 
Ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε κατ ουσία τρια βήματα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Ελλάδα απέχει ακόμα από την κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που βγήκαν προσφάτως από το Μνημόνιο και θα απαιτηθεί περίοδος προσαρμογής. 
Οι διαπιστώσεις του υπουργού Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα …
θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα πρώτα ψύγματα για το καθεστώς που θα έχει η Ελλάδα θα έρθουν στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. 
Ο Γκίκας χαρδούβελης κατέβασε τους τόνους απέναντι στο ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση είχε δαιμονοποιήσει, αναγάγοντας την αποχώρησή του σε ορόσημο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επαναχαράσει και σε αυτό το θέμα την κυβερνητική γραμμή μιλώντας για έναν νέο συμβουλευτικό ρόλο του ΔΝΤ, αφού πρώτα επισήμανε ότι «Οι σχέσεις μας με τους δανειστές μας θα διαρκέσπυν για πάρα πολλά χρόνια μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας».
Οι δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη δημιουργούν μια νέα πολιτική και επικοινωνιακή πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από αυτή που τροφοδοτούνταν από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και της Τράπεζας της Ελλάδας. 
Η συνέντευξη στο Mega Channel σε μια τόσ ευαίσθητη περίοδο είναι προφανές ότι επιχειρεί να στείλει μηνύματα κυρίως στο διεθνές ακροατήριο, τόσο για την αλλαγή πολιτικής πό την κυβέρνηση όσο και για την ισχυροποίηση του οπαραγκωνισμένου και συχνά βαλλόμενου Γκίκα Χαρδούβελη.
Στην Ευρώπη όμως ο προβληματισμός παραμένει καθώς και στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι ακολουθεί διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική προς το εσωτερικό και διαφορετική προς τα έξω. Οι πρόσφατες αστοχίες τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο έχουν πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, την οποία προσπαθεί τώρα να ανακτήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο, ο οποίος του αναγνωρίστηκε από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 Η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας και Γερμανίας επιχειρήθηκε στη βάση της ανασύνταξης μετά την -κατά γενική ομολογία- αποτυχημένη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ευθεία ήταν και η απάντησή του στις δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις καταθέσεις του ακόμα και αν η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα stress tests επιβεβαίωσαν την καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Επαναφέροντας μια πιο μετριοπαθή πολιτική τόσο προς το εσωτερικό όσο και απέναντι στην τρόικα και τους διεθνείς εταίρους της χώρας ο Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται ότι εγκαινιάζει μια νέα πολιτική η οποία αποπνέει αίσθηση σταθερότητας και μακρόπνοου σχεδιασμού, εγκαταλείποντας την στείρα επικοινωνιακή πολιτική την οποία συνδιαμόρφωναν Μαξίου και Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαπραγμάτευση με χαμηλούς τόνους
«Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι για τις λεπτομέρειες, για το τέλος του μνημονίου αλλά για την επόμενη μέρα.» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης στην ερώτηση του κ. Πρετεντέρη για την επίσκεψη της τρόικα που αναμένεται στο επόμενο διάστημα.
«Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να μπορέσουμε να γίνουμε σαν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που βγήκαν από το μνημόνιο» ενώ θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα, «γιατί με αυτή φοβούνται οι επενδυτές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Πρέπει να δούμε τι κάνει το ΔΝΤ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Δεν τους τραβάει το αφτί αλλά δίνει συμβουλές για το οικονομικό πρόγραμμα. Θα έχουμε μια νέα σχέση, κάτι που είναι αντικείμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης, μια σχέση που θα είναι αντιληπτή στα ΜΜΕ όπως και στον πολίτη».
«Ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο. Πρέπει να έχουμε μια συνετή έξοδο από το μνημόνιο, ένα δίχτυ ασφαλείας. Θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Ηπολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα προϋπήρχε της ανόδου των spreads. Το μέλημά μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια συμφωνία, κάτι που όταν το επιτύχουμε θα δείτε τα spreads να πέφτουν και την οικονομία να σταθεροποιείται». 
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στους εκπροσώπους των δανειστών μας που έρχονται σε μερικές ημέρες, ενώ διέψευσε πως υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα με αυτούς, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και «αγαστή» συνεργασία.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στα έξοδα, μια αντιστοιχία που θα συμβαδίζει ανάλογα με τα έσοδα, καθώς, όπως και στο σπίτι μας, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε 120 όταν τα έσοδά μας είναι 100, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Όλες οι χώρες που δανείζονται στην ελεύθερη αγορά έχουν την επιτήρηση, που είναι μάλιστα αυστηρότερη από αυτή που έχει η Ελλάδα από την τρόικα» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και συνέχισε:
«Η κοινωνία έχει αισθανθεί στο μεδούλι της την ύφεση που την υπεστήκαμε όλες οι οικογένειες. Αυτό έγινε για να ισοσκελίσουμε τον ισολογισμό. Η ανάπτυξη θα έρθει για να δούμε το καλό, γιατί μέχρι τώρα έχουμε ζήσει μόνο το κακό».
«Με μεγαλύτερη βεβαιότητα περιμένουμε την ανάπτυξη που θα φέρει μια τροχιά σταθερότητας και βιωσιμότητας. Το κράτος δεν έχει καταφέρει να πιάσει την φοροδιαφυγή και για αυτό αναγκαζόμαστε να κόβουμε από τους χαμηλόμισθους και τους μικροσυνταξιούχους» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα γίνει με τους δανειστές, σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναγκαστεί να συμφωνήσει, ίσως και με χειρότερους όρους, σε αυτά που συζητάμε με την τρόικα».
Σχετικά με το χρέος, επεσήμανε τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή.
Για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλες τις χώρες. «Στο εξωτερικό οι πολίτες σχεδιάζουν το μέλλον τους γνωρίζοντας πως θα πληρώνουν 5000 ευρώ για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα ο φόρος επιβλήθηκε ενώ ο κόσμος είχε αγοράσει το ακίνητό του χωρίς να γνωρίζει από πριν το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει. 
Αυτό ήταν το λάθος κάτι που συμβαίνει όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά. Αν γινόταν σε μια εποχή που υπήρχε ανάπτυξη κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε πως στα μέσα Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα για διορθώσεις στο Ε9.
Η σχέση που είχε με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, δήλωσε πως ήταν αγαστή και πολύ καλή. «Έμπνευση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης είναι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια που τη σιγοντάρησα», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης διαψεύδοντας τις φήμες που έκαναν λόγο για κακή σχέση με τον κ. Δένδια.
Ο  υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι υπερφορολογημένοι, τονίζοντας πως φορολογούνται συνέχεια οι ίδιοι, αφού το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. 
Ωστόσο όπως επεσήμανε, γίνονται συνεχώς κινήσεις για την αντίμετωπισή της και ανέφερε πως όταν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενώ παρουσίασε στην εκπομπή ένα διάγραμμα, όπου φαίνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός που απέφερε τη βελτίωση των εσόδων του κράτους, όσον αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τους μεγάλους φοροοφειλέτες.
Κόκκινα δάνεια
«Ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια δίνει ευελιξία στις τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ τόνισε πως θα βρεθεί μια φόρμουλα για την πρώτη κατοικία στους υπερχρεωμένους πολίτες, χωρίς να δεσμευθεί για τον τρόπο, ενώ δήλωσε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.
«Από το 2015 θα δούμε να υπάρχει ζήτηση προς τις τράπεζες για δάνεια, καθώς ο πολίτης θα αισθάνεται ασφάλεια βλέποντας την ανάπτυξη» συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης.
«Η παραγωγή είχε φύγει από την Ελλάδα και εμείς δανειζόμασταν και καταναλώναμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια νέα οικονομία που εμείς θα παράγουμε τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε και θα εξάγουμε. Αυτό δε γίνεται με τον αυτόματο πιλότο και δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη γι’ αυτό πονέσαμε τόσο πολύ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
sofokleousin

1 σχόλιο:

  1. ετσι ειναι οι σχεσεις μας με τους δανειστες θα διαρκεσουν για παραπολλα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή