Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τούρκοι: Δεν έχει μέλλον η Τριμερής, η Τουρκία θα αντιδράσει....

trimeris
Τούρκοι επιστήμονες μιλούν στο Ανατολού για τη συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και σχολιάζουν γενικότερα το θέμα ενέργειας.
Ως ένα μπλοκ, χαρακτηρίζει τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, η ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα Τούγτσιε Βαρόλ Σεβίμ εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα.
Σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Σεβίμ αναφέρει ότι οι τρεις χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα μπλοκ, προσθέτοντας ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που ενώνουν αυτές τις τρεις χώρες αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες. «Η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα», σχολιάζει η Σεβίμ.
Αναφέρει ότι η Αίγυπτος είχε....
.... τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση και προσθέτει πως πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ, αλλά θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. «Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια. Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη νότια Κύπρο για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη νότια Κύπρο η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα μπορεί να πωλεί αέριο στη διεθνή αγορά», σχολιάζει.
Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», λέει.
Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να πάει το φυσικό αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης. «Είναι όνειρο αυτό. Θέλει να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη. Αν αυτός ο χάρτης αποκαλυφθεί η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Το σημείο της σύγκρουσης είναι στα αριστερά του νησιού, προς τα κάτω της Κρήτης. Πού έφτασε η κατάσταση;”. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας, συνεχίζει. “Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει», αναφέρει η Σεβίμ.
Σε δηλώσεις του επίσης στο Ανατολού ο Ατά Ατούν Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση του Ισραήλ. Εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει αντιληφθεί πως αν στείλει το φυσικό αέριο που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομικό.
«Από τα 16 δις τετραγωνικών μέτρων φυσικού αερίου που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο θα πουλήσει τα έξι δις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία.
Σχεδιάζει ότι τα εννέα δις που θα πουλήσει στην Ευρώπη ότι θα πάρει τα έξι η Τουρκία. Δηλαδή το πλαίσιο εδώ είναι καθαρό, το αέριο του Ισραήλ θα σταλεί οπωσδήποτε μέσω αγωγού στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της συγγνώμης του Μαβί Μαρμαρά. Η στήριξη που έδωσε το Ισραήλ στην ε/κ διοίκηση και την Αίγυπτο έχει στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία», εκτιμά.
Εκτιμά ακόμη ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να πουληθούν στη διεθνή αγορά υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί το αέριο της Κύπρου και να πουληθούν μαζί. Την περασμένη βδομάδα ο Λίμπερμαν έδωσε το μήνυμα: “Η Τουρκία να σεβαστεί τις έρευνες φυσικού αερίου της ε/κ διοίκησης’, λέει ο Ατά Ατούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου