Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΕ ΜΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ...!!! Κούρκουλας: “Δεν γνωρίζω αν οι Αιγύπτιοι θα δεχτούν να μπει και το Καστελόριζο στην ΑΟΖ”!

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου μπορεί να συμφωνήθηκε στην πρόσφατη τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, ωστόσο οι παράμετροι μένει ακόμη να καθοριστούν.
 
Από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM, σημείωσε ότι …..«η σημασία αυτής της συνάντησης (σ.σ. της τριμερούς Συνόδου Κορυφής) είναι μεγάλη, γιατί είναι, θα έλεγα, ένα μήνυμα ότι οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει με βάση το διεθνές δίκαιο να αποτελέσουν πόλους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

Και η περιοχή μας, όπως ξέρουμε, ταλανίζεται από μεγάλη ανασφάλεια και από μεγάλη ρευστότητα. Αυτά που γίνονται στο Ιράκ και στη Συρία είναι πρωτοφανή. Αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης».

 «Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι οι αρχηγοί των τριών κρατών βρέθηκαν μαζί και διακήρυξαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να αποτελούν πόλο σταθερότητας» συμπλήρωσε.
 
Και συνέχισε, αναφορικά με την ΑΟΖ: «Όσον αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Χρειάζεται η τεχνική προετοιμασία, αλλά, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, υπάρχει και από την κυπριακή πλευρά η βούληση να προχωρήσει αυτό το θέμα».
 
Αναφορικά με την υλοποίηση της απόφασης για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υφυπουργός σχολιάζει: «Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν είναι ο μόνος στόχος, διότι η σχέση μας με την Αίγυπτο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το θέμα. 

Η Αίγυπτος είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο ολόκληρη. Έχουμε και πολύ έντονες οικονομικές σχέσεις με την Αίγυπτο, τις οποίες θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Νομίζω ότι ναι, ένας από τους στόχους της συνεργασίας είναι και αυτός».
 
«Θα δεχτούν οι Αιγύπτιοι την ΑΟΖ στο Καστελόριζο, για παράδειγμα;» ερωτάται ακόμη ο κ. Κούρκουλας, για να απαντήσει: «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των Αιγυπτίων. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι συναντήσεις σε εθνικό επίπεδο. Όπως είπα, αυτά τα θέματα είναι αρκετά περίπλοκα».
 
Δεν… ρισκάρει, δε, να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως λέει: «Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και η Αίγυπτος, όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής, σαν σημείο εκκίνησης έχουν το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό σήμα για μας».
 
Όσο για την τουρκική αντίδραση στις αποφάσεις της τριμερούς, ο κ. Κούρκουλας σημειώνει: «Νομίζω ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορες νομικές ακροβασίες, για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήθεν ότι προστατεύει τα οικονομικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη στιγμή που είναι σαφές ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα οφέλη από την εξόρυξη των ενεργειακών πηγών, θα περιέλθουν και στις δυο κοινότητες. 

Κι αυτό έχει εκδηλωθεί επανειλημμένα και από την κυπριακή πλευρά. Άρα, θέλω να πω ότι, από νομικής άποψη και διεθνούς νομιμότητας, η θέση της Τουρκίας είναι έωλη».
 
«Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο μετά και την αντίδραση των Τούρκων;» ερωτάται ακόμη ο υφυπουργός, που παρατηρεί: «Εμείς δεν επιδιώκουμε όξυνση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις, τις οποίες έχουμε κάνει. 

Από την άλλη, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που υπογράμμισαν και οι 28 αρχηγοί κρατών στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από δυο εβδομάδες. 

Άμα δείτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Το απεύχομαι» λέει για το σενάριο θερμού επεισοδίου, «αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου