Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα».

Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να διαπραγματευτεί με τον Τσίπρα»
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με μια πιθανή κυβέρνηση Τσίπρα, τη στιγμή που οι Γερμανοί φοβούνται την επιστροφή της κρίσης.
Οι διαβεβαιώσεις της Μέρκελ αποτελούν λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια «για να φέρει τους Έλληνες στο δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ή, σύμφωνα με τις δικές της λέξεις, αλληλεγγύη έναντι αλληλεγγύης, στρατηγική που κινδυνεύει, εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές», σημειώνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 
Άρα, η συνέπεια ......
...τυχόν αθέτησης των υποχρεώσεων της Αθήνας θα ήταν η διακοπή βοήθειας προς την Ελλάδα και έξοδός της από την ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος προσπαθεί ωστόσο να στοιχειοθετήσει τους λόγους που θεωρεί ότι θα αναγκάσουν την Άγκελα Μέρκελ να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαπραγματευτεί.
«Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί», όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχία της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη». 
Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό δεν θα ήταν το χειρότερο. «Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότητα και χρεοκοπία της χώρας. 
Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δις ευρώ για τους γερμανούς φορολογούμενους. 
Θα ήταν μια μέρα γιορτής για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία» (AfD) και το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)».
Η αγωνία των Γερμανών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η πιθανότητα επιστροφής της οικονομικής και δημοσιονομική κρίσης καταγράφεται σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD. 
Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους οπαδούς του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είναι πολύ υψηλότερο και αγγίζει το 86%. 
Μια συντριπτική πλειοψηφία του 80% εκτιμά ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, προκειμένου η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση αθέτησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. 
Το 53% πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε λιγότερο δραματικές επιπτώσεις από ότι πριν λίγα χρόνια.
Στη δημοσκόπηση τέθηκε το ερώτημα περί κουρέματος του χρέους. Το ποσοστό του 68% απέρριψε μια τέτοια διευκόλυνση, ενώ το 28% το θεωρεί αποδεκτό ενδεχόμενο.
Πρώτο στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 41%, ενώ ο πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με την καγκελάριο στη δεύτερη θέση και με ενισχυμένη τη δημοτικότητά της. 
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου