Σε 24 ώρες, 30% ελάφρυνση. Για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε φωνή στην Ευρώπη!
Με καθαρές θέσεις προσήλθε η ελληνική αντιπροσωπεία στις διαβουλεύσεις, έκανε ένα θετικό βήμα στη διαπραγμάτευση και οι τεχνικές επιτροπές από το πρωί της Παρασκευής 13/2/2015 πιάνουν δουλειά, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα της Ουκρανίας και της τρομοκρατίας ήταν αυτά που απασχόλησαν στη μερίδα του λέοντος τις συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ.
Αναφορικά με τη συμφωνία.......... για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα τη στήριξε, καθώς δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη.
Όσο για το θέμα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξετάστηκαν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου στις αιτίες του, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την υπομονή σας. Χθες και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρώτη της παρουσία σε δύο κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα τρομοκρατίας και κυρίως η κρίση στην Ουκρανία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνέχεια έκανε αναλυτική ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα. «Συζητήσαμε για την ΟΝΕ, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του και τη συμφωνία που είχαμε το πρωί.
Μια δήλωση – βήμα προς θετική κατεύθυνση, για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση οι η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκλήρωση του μνημονίου.
Σε περίπτωση, όπως και έγινε, δεν δεχόμασταν τη χθεσινοβραδινή πρόταση για κοινό ανακοινωθέν Eurogroup. Δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν ήρθε όπως αντιλαμβάνεστε.
Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το μοναδικό ουσιαστικό αντικείμενο διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, διεκδικεί και πείθει.
Δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται. να διαβεβαιώσω ότι έγινε σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες. Οι τεχνικές θέσεις πιάνουν από αύριο δουλειά, είμαι βέβαιος ότι οι διαβουλεύσεις θα διευκολύνουν τις εργασίες του Eurogroup».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ζήτησε από τους εταίρους της Ελλάδας να την αντιμετωπίσουν ως μια κανονική χώρα για να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Εγινε μια συζήτηση σε πνεύμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Κάναμε σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και εκβιασμών, αλλά στο τέλος επικρατεί ο συμβιβασμός για να βρεθούν λύσεις, όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών.
Θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις, όμως αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω τέτοιων σκοπιμοτήτων. θα είμαστε εδώ για να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαβούλευσης και την κατάληξή τους» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Ορισμένες μεταρρυθμίσειςς ήταν φύλλο συκής. Ποτέ δεν τέθηκε προαπαιτούμενη μεταρρύθμιση για το κτηματολόγιο. Ξεχάστε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε. Ούτε μνημόνιο υπάρχει, ούτε τρόικα υπάρχει.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, θέλουμε να τις υλοποιήσουμε.
Κυρίως, όμως θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση αισθήματος δικαίου στη χώρα, αφού τα βάρη έπεσαν στους μικρομεσαίους, ενώ πολλοί με μεγάλα εισοδήματα δεν πλήρωσαν, γιατί μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. Και παράλληλα με αυτό τον τρόπο να εκοινομήσουμε και πόρους για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των εταίρων μας νομίζω για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών».
«Από το βράδυ της εκλογικής μας νίκης εξήγησα ότι έπρεπε να τηρηθεί η αρχηγή του σεβασμού στη δημοκρατία και το αποτέλεσμα των εκλογών και η αρχή του σεβασμού στους κανόνες. Είπε ότι ακόμα και αν διαφωνούμε με τους κανονισμούς, είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε.
Αυτός είναι ο κρίσιμος συμβιβασμός, της τήρησης των δύο συνδυασμών, της δημοκρατίας και τήρησης των κανόνων» τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται ακόμα θέμα επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες, έχει φωνή, έχει υπόσταση, έχει πρόταση και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τις 25 Γενάρη» απάντησε στο ερώτημα για το αν υποστηρίχθηκαν οι θέσεις της χώρας μας και από άλλους εταίρους.
«Μόνη μας δύναμη η εμπιστοσύνη του κόσμου»
Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα πρόγραμμα – γέφυρα. «Συζητάμε για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μας σε ένα εξάμηνο για την ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση.
Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για την απομείωση του χρέους.
Οποιον όρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τη διαρκή υποχρέωση να έχει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, να πληρώνει ένα χρέος που συνεχώς επεκτείνεται. Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Αισθανόμαστε ότι την έχουμε με το παραπάνω. Αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις συμπαράστασης, κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας. Πριν από πέντε χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους για να καταδικάσει κυβερνητικές επιλογές και είχαμε και επεισόδια έξω από τη Βουλή.
Σήμερα έχουμε περάσει σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Τον κόσμο να διαδηλώνει για να ενισχύσει την κυβέρνησή του και όχι με διάθεση για επεισόδια, αλλά με φιλοευρωπαϊκή διάθεση. Θα έχουμε πάντοτε την έγκριση του λαού στο μυαλό μας, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα τώρα για το αν την έχουμε».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του λειτουργεί συνολικά απαντώντας σε ερώτηση για το αν παρενέβη τηλεφωνικά για να προκύψει το «όχι» στο σχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup: «Ημουν διαρκώς σε ενημέρωση και την απόφαση τη λάβαμε συνολικά.
Δεν ισχύει η πληροφορία ότι είχαμε διαφωνίες, ήταν κοινή η απόφαση και είχαμε και οι τρεις την ίδια στάση».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, άρτια την παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Βαρουφάκη και επιτέθηκε προς όλους εκείνους που εκφράζουν αντιδράσεις λέγοντας: «Δεν ερχόμαστε ως μαθητές στη διαπραγμάτευση, έχουμε προτάσεις και ακούμε προτάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου