Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

FAZ: Ο Τσίπρας μιλάει και πάλι με την τρόικα – Μέρκελ: Το μνημόνιο πρέπει να παραταθεί

Στη συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ που άνοιξε το δρόμο της διαπραγμάτευσης
αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ αναφερόμενη στις δηλώσεις της Α. Μέρκελ πριν τη σύνοδο κορυφής λέει ότι και η καγκελάριος Μέρκελ σηματοδότησε έναν συμβιβασμό με την κυβέρνηση στην Αθήνα.


Επί της ουσίας όμως η FAZ μιλά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα, χωρίς ωστόσο να......

... χρησιμοποιείται αυτός ο όρος.

Ωστόσο η εφημερίδα αν και βάζει στον τίτλο της “ Ο Τσίπρας μιλάει και πάλι με την τρόικα” μένει στην ουσία λέγοντας ότι η Αθήνα με τις κινήσεις του πρωθυπουργό επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Φυσικά σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις μια συμφωνία απαιτεί συμβιβασμό και των δύο πλευρών και έτσι υπογραμμίζονται οι δηλώσεις Μέρκελ πως σε έναν συμβιβασμό αντισταθμίζει τα υπέρ και τα κατά.


Η Γερμανία δείχνει πρόθεση συμβιβασμού, αλλά στέλνει και το μήνυμα πως υπάρχουν και οι κανόνες που δείχνουν ότι οι εταίροι σέβονται ο ένας τον άλλο.



Εκτός απ' τα γερμανικά μέσα ωστόσο στο περιθώριο συμβιβασμού αναφέρονται και μέσα όπως το Bloomberg μιλούν για πρόθεση της Γερμανίας να μην επιμείνει στα υψηλά πλεονάσματα, αλλά και στον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Παραχωρήσεις που εάν επιβεβαιωθούν σίγουρα θα ικανοποιήσουν την Αθήνα.

Κάπου εδώ μοιάζουν να ανοίγουν παράθυρα συνεννόησης των δύο πλευρών. 


Πιθανή μείωση των πλεονασμάτων που επιβάλει τον υπάρχον πρόγραμμα στο μισό μεταφράζονται με μερικά δισ. στη διάθεση της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική και επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας επί της ουσίας ανάβει το πράσινο φως για το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όμως όπως με πολύ νόημα επισήμανε η Α. Μέρκελ μιλάμε για συμβιβασμό και έτσι η άλλη πλευρά θα περιμένει αντίστοιχες παραχωρήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση και αυτές θα πρέπει να ... ζυγιστούν. 


Σε καμία περίπτωση ωστόσο, όπως διαμηνύει σε όλους του τόνους η νέα κυβέρνηση, δεν μιλάμε για παραχωρήσεις όπως αυτές που περιλαμβάνει το γνωστό πλέον e-mail Χαρδούβελη με αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης η μειώσεις συντάξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου