Μόνο 5 λαμόγια των ΜΜΕ (μηντιάρχες και μεγαλοδημοσιογράφοι) έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό 3 δις και πλέον μαύρο χρήμα.
Αν κοιτάξεις τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς κι αυτές των εταιρειών τους, διαπιστώνεις ότι είναι ζημιογόνες ή ελάχιστα κερδοφόρες.
Τα συγκεκριμένα λαμόγια έχουν…………ιλιγγιώδη εταιρικά και προσωπικά δάνεια. Οι πιο πολλοί έχουν ντιλάρει με τις τράπεζες και σχεδόν δεν τα εξυπηρετούν.
Αυτή είναι μια μικρή γεύση του βόθρου τον οποίο αναλαμβάνει να καθαρίσει ο νέος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Οπως επίσης και τον βόθρο των κρατικοδίαιτων της ΕΡΤ.
Δύο ακόμη προτεραιότητες του νέου.....
....υπουργού-εξ όσων πληροφορούμεθα- θα είναι τα λογιστήρια των εταιρειών που κάνουν δημοσκοπήσεις (εδώ είναι πιθανό να εντοπίσει ακόμη και λύτρα απαγωγής), όπως επίσης και τα περίφημα media shops.
Ο σκατόβαλτος των ΜΜΕ διαθέτει όλων των ειδών τις παραβάσεις του πονικού δικαίου με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.
Αυτό που καίει τους μηντιάρχες είναι κυρίως το πόθεν έσχες μια και μπορεί να σταθεί αιτία να χαθούν ακόμη και τηλεοπτικές άδειες εάν ο αρμόδιος υπουργός και ο Παναγιώτης Νικολούδης ακολουθήσουν την διαδρομή του χρήματος.
Οσο αφορά την ΕΡΤ τώρα, ο Νίκος Παππάς δεν έχει παρά να τοποθετήσει εδώ έναν ικανό άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο και όχι κάνα νούμερο συνταξιούχο στρατηγό ή κάνα άχρηστο καθηγητή που θέλει να κάνει αργομισθία στο κρατικό μαγαζί.
Ενας άνθρωπος που θα μπορούσε να διοικήσει με επιτυχία το κωλόμπαρο της Αγίας Παρασκευής είναι ο Κώστας Βαξεβάνης.
Αρκεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να μην στέλνουν στην Αγία Παρασκευή όλους τους γλείφτες που τούς περιτριγυρίζουν με φόρα από την εποχή του βαθέως ΠΑΣΟΚ.
(Τελικά όποιος και να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει ρε πούστη μου. Κάτι αθάνατα λαμόγια του πασοκιστάν.)
Τέλος πάντων πιστεύουμε ότι ο Νίκος, που είναι γάτος με πέταλα, θα αποτελέσει εξαίρεση στους αστείους αρμόδιους υπουργούς που ανέλαβαν κατά καιρούς της ΕΡΤ και κατάφεραν να γελοιοποιηθούν σαν την μαιμού που σκαρφαλώνει στο πιο ψηλό κλαδί και φαίνεται ο κώλος της-όπως θάλεγε κι ο Λάκης Λαζόπουλος.
Οπως έχουμε ξαναγράψει αυτό που συμβαίνει με τους εκδότες στην Ελλάδα, δείχνει και τον πυρετό του τριτοκοσμικού μας κράτους.
Ο κάθε Πιτιφρής που έβγαζε μια εφημερίδα βρισκόταν με εκατομμύρια ευρώ δάνεια από τις τράπεζες.
Τα συγεκριμένα δάνεια δινόντουσαν στην πλειοψηφία τους με πολιτική παρέμβαση ή με παρέμβαση μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι πίεζαν τους τραπεζίτες κάτω από τον διαρκή εκβιασμό των εκδοτών.
Σ΄αυτό το αλισβερίσι οικοδομήθηκε το μηντιακό κατεστημένο-κατ΄ άλλους παρακράτος-της μεταπολίτευσης.
ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους χρεοκοπημένα αλλά με τους ιδιοκτήτες τους ζάπλουτους, μοχθηρούς και βουλιμικούς για περισσότερο χρήμα.
Από το μηντιακό κατεστημένο της χώρας παρήλασε η αφρόκρεμα του υποκόσμου των γκρίζων κοστουμιών.
Πολύ σπάνια σε άλλο επιχειρηματικό κλάδο-εκτός από τις μπίζνες της Μαφίας-δεν συναντούσες τέτοιο μποτιλιάρισμα από εκβιαστές, τυχοδιώκτες, αρχοντόβλαχους, σουλατσαδόρους και κυρίως εγωπαθείς νάρκισσους που πίστευαν ότι μπορούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν μια και η πλειοψηφία όσων μας κυβέρνησαν στην διάρκεια της μεταπολίτευσης ήταν εξίσου “μούτρα”, με κάποια μπουμπούκια του μηντιακού κατεστημένου.
Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των αξιόλογων εκδοτών και επιχειρηματιών-αλλά μόνο εξαιρέσεις.
Όταν μια επιχείρηση χρωστάει σήμερα στις τράπεζες 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα οικονομικό περιβάλλον που παραπαίμπει σε κρανίου τόπο είναι αδύνατον να σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εκδοτική επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις των πιο πολλών από δαύτους θα σκάσουν στο κοντινό μέλλον.
Οι ίδιοι όμως να είστε βέβαιοι ότι θα αποδράσουν- ζάπλουτοι οι ίδιοι- από τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους.
Το γιατί τους ανέχεται διαχρονικά το πολιτικό σύστημα έχει την εξήγησή του.
Όμοιος, ομοίω αεί πελάζει…
Ζημιές 69 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2013 και συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των700 εκατομμυρίων ευρώσυσσώρευσαν οι 58 μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα τηςStatbank.gr.
Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσίευσαν οι εταιρείες και τα οποία επεξεργάστηκε η STAT BANK.
To 2013 ήταν μία ακόμη επώδυνη χρονιά για τις εκδοτικές επιχειρήσεις αφού αυτές μείωσαν τις ταμειακές τους ροές κατά 12%, αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 9,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν από 611 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 673,1 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος έπεσαν από 367 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κάτι λιγότερο από 353 εκατομμύρια ευρώ το 2013 εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 4%.
Αντιστοίχως, οι ζημιές τους αυξήθηκαν κατά 8% από 63,9 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 69 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Στην πραγματικότητα, η δυσσοίωνη εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος επηρεάζεται κυρίως από τις ζημιές που εμφανίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως οι: ΔΟΛ ΑΕ, Πήγασος Εκδοτική, Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ, Έθνος Εκδόσεις ΑΕ, Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, Ναυτεμπορική, Τρίτη Όψη ΑΕ, Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ, Ημερησία ΑΕΕ, ΗΜΕΠΕΤ ΑΕ, Pegasus Magazines Εκδοτική, Παρά Ένα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και Μέλλον Group AE.
Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν συνολικές ζημιές της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ με πρώτες τον ΔΟΛ (17,5 εκατομμύρια ευρώ), τον Πήγασο (14,2 εκατ. ευρώ) και την Καθημερινή (11 εκατ. ευρώ). Οι ζημιές του συγκροτήματος του «Πήγασου» είναι υψηλότερες, αφού μοιράζονται και σε άλλες εταιρείες.
Αν, όμως, το 2013 εμφανίζει την παραπάνω δυσσάρεστη εικόνα εκεί που τα πράγματα δείχνουν άκρως ανησυχητικά είναι στις συνολικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει οι εκδοτικές επιχειρήσεις και κυρίως τα μεγάλα συγκροτήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών οι επιχειρήσεις που έχουν σωρεύσει τιςμεγαλύτερες υποχρεώσεις (μόνον βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες χωρίς τις λοιπές υποχρεώσεις) είναι οι ΔΟΛ (142,8 εκατ. ευρώ), Πήγασος Εκδοτική ΑΕ (94,2 εκατ. ευρώ), Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ (75,1 εκατ. ευρώ), Έθνος Εκδόσεις ΑΕ (45,5 εκατ. ευρώ), Πρώτο Θέμα ΑΕ (26,64 εκατ. ευρώ), Real Media AE (25,61 εκατ. ευρώ) και Αττικές Εκδόσεις ΑΕ (25,80 εκατ. ευρώ).
Αποκαλυπτικό της συσσώρευσης υποχρεώσεων σε πολύ λίγες επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι τα 12 πιο υπερχρεωμένα εκδοτικά σπίτια συγκεντρώνουν συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ!
Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων επιταχύνει εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου μέσω συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αλλά και εξαγορών των λιγότερο ισχυρών από τα μεγάλα συγκροτήματα του κλάδου.
Παράγοντας-κλειδί στις όλες εξελίξεις αναγορεύεται το πιστωτικό σύστημα της χώρας το οποίο, όπως είναι φυσικό, ελέγχει σημαντικό μέρος του δανεισμού και των υποχρεώσεων των εκδοτικών εταιρειών.
Η ΦΥΣΑΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΥΟΥ, ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ... ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφή