Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Βιντεο. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Ο χαμαιλέων τελικά δεν είναι φίλος μας......

«Αν πας για σύγκρουση θα χάσεις»

Ανώμαλη προσγείωση μετά τους χθεσινούς πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και των συμπολιτευόμενων ΜΜΕ αποτελούν οι σκληρές, ειρωνικές και απαξιωτικές για την ελληνική κυβέρνηση δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Μάρτιν Σούλτς χαρακτήρισε τον Γερμανό καλό φίλο της Ελλάδος, αλλά και προσωπικό φίλο του.   

Οι νέες δηλώσεις Σουλτς έρχονται σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι......
........
«η Ευρώπη αλλάζει και ακούει».   


Μετά την απαράδεκτη παρέμβαση πως θα ήταν προτιμότερο ο Αλέξης Τσίπρας να είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι και όχι με τους ΑΝΕΛ, έρχονται οι νέες δηλώσεις πως αλληλεγγύη θα έρθει μόνο αν ξεχάσει τα περί «κουρέματος του χρέους». 


Αν έχεις όμως τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

«Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτά που έλεγε προεκλογικά και αυτών που μπορεί να εφαρμόσει σε διεθνές επίπεδο» δήλωση χαρακτηριστικά. 

Όταν η δημοσιογράφος των ρωτά «αν το κατάλαβε ότι υπάρχει διαφορά» ο Γερμανός σκάει στα γέλια.

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα “αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Για αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού’» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης στην Αθήνα.

Ο Μ. Σουλτς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες, αν θέλει να συνεχίσουν τα προγράμματα βοήθειας.

«Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν -μείωση μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις-, το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας λέει ότι θέλει όλα αυτά να τα πάρει πίσω. Αν το κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση. Και για αυτό δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» πρόσθεσε και σημείωσε:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αντί να μιλάει για “κούρεμα” χρέους προχωρήσει με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα έχει όλη την Ευρώπη στο πλευρό του -και σε κάθε περίπτωση εμένα. Αν το κάνει αυτό, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας».

Αν πιστεύει «ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις και να τις χρηματοδοτήσει μέσω των παροχών αλληλεγγύης που δίδονται από τα προγράμματα βοήθειας, ότι κάποια μέτρα που υλοποιήθηκαν θα ακυρωθούν, με άλλα λόγια ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, αυτό δεν θα γίνει» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τη διάκριση μεταξύ αυτού που λέει κανείς σε έναν προεκλογικό αγώνα και αυτού που τελικά μπορεί να καταφέρει στο διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο Μ. Σουλτς επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε, για να προσθέσει:


«Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κατάλαβε ότι με αυτού του είδους τις πολιτικές δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. 

Ναι, έχουμε λάβει υπόψη μας ότι η Ελλάδα είχε εκλογές, ότι εξέλεξε μια καινούργια κυβέρνηση -αυτό συμβαίνει συχνά- και ότι μια νέα κυβέρνηση έχει νέες ιδέες, αλλά δεν μπορεί κανείς να τις υλοποιήσει με τρόπο ώστε να πιστεύει ότι η ΕΕ είναι μια διευρυμένη Ελλάδα και ότι αυτό που αποφάσισε η Αθήνα θα υλοποιηθεί γρήγορα, έτσι απλά.

» Αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβιβασμών και αυτοί μερικές φορές είναι δύσκολοι και δεν μπορείς να τους πετύχεις εμμένοντας στη στάση ότι “εμείς το αποφασίσαμε εδώ και εσείς τώρα παρακαλώ υλοποιήστε το”, και είχα μετά από δύο ώρες την εντύπωση ότι σε αυτό σημειώσαμε κάποια πρόοδο.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα έχει πράγματι αλλάξει θέση στο ζήτημα ή το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό μοχλό, ο κ. Σουλτς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο σίγουρα ισχύει και τονίζει:

«Αυτό όμως που θεωρώ ακόμη χειρότερο είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι, πιστεύω όχι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά ακόμη χειρότερα στον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι “στο τριπάκι” ότι το “ορθόδοξο”, το ρωσικό, αυτό το μοντέλο της “κατευθυνόμενης” δημοκρατίας που είναι αντίθετο με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, είναι καλύτερο.

«Σε αυτούς πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα -και το είπα- “όχι με εμάς”, η δημοκρατία που έχουμε στην Ευρώπη, η “διεθνική” δημοκρατία είναι μεγάλο επίτευγμα. 

Και πιστεύω ότι το μοντέλο του Πούτιν είναι οπισθοδρομικό, δεν είναι για μας και σίγουρα όχι για την Ελλάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου