Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ…ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

akbankΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ενώ οι Ευρωγερμανοί έδειξαν την αιμοβόρικη τους φύση σε όλο τους το «μεγαλείο» να κατασπαράξουν την Ελλάδα, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στην… γειτονική Τουρκία που «τρίβει» τα χέρια της από την εξέλιξη αυτή.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας, της Zaman, (17/2/2015), ελληνικά κεφάλαια μεταφέρονται στην τουρκική τράπεζα Akbank, η οποία είναι η ......
.......πιο γοργά ανερχομένη τουρκική τράπεζα και φιλοδόξει για το τρέχων έτος 2015, να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες κεφαλαίων και αποταμίευσης.
σάρωση0001
Σύμφωνα με τον γενικό υποδιευθυντή της τουρκικής τράπεζας, Saltık Galatalı, η τράπεζα Akbank έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο private banking και το εντυπωσιακό είναι, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υποδιευθυντής της Akbank, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί τον τελευταίο καιρό στην τουρκική τράπεζα προέρχονται από την Ελλάδα. 
Όπως ανέφερε ο Saltık Galatalı, οι χώρες από τις οποίες μεταβιβάζονται κεφάλαια προς την τουρκική τράπεζα είναι μεταξύ των άλλων η Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ και εδώ είναι το εντυπωσιακό, πριν ακόμα από τις ελληνικές εκλογές παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, προφανώς με το σκεπτικό της επικράτησης αποσταθεροποιητικών εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα. 
Ο Τούρκος υποδιευθυντής της Akbank ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη τόνισε πως κυρίως ψυχολογικοί λόγοι έχουν οδηγήσει κάποιους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και να τις μεταφέρουν σε μια…τουρκική τράπεζα. 
Μάλιστα όπως τόνισε, το 77% περίπου των κεφαλαίων της τουρκικής τράπεζας είναι συνάλλαγμα που έχει έρθει από το εξωτερικό. Αυτό, όπως υποστήριξε ο Saltık Galatalı, δίνει την δυνατότητα στην τουρκική τράπεζα να διεκδικήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο τουρκικό τραπεζιτικό σύστημα και να αποτελέσει ένα τραπεζικό κόμβο μεταφοράς κεφαλαίων από χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή και δυτική Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό της μεταφοράς ελληνικών κεφαλαίων προς την γειτονική Τουρκία την περίοδο που η χώρα περνά μια πρωτοφανή κρίση από την στυγνή ευρωπαϊκή επίθεση σε βάρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, είναι μια το λιγότερο αναίσχυντη εξέλιξη που δείχνει το πώς αντιδρούν κάποιοι υποτίθεται Έλληνες, και κάποιοι που φαίνονται πως έχουν ελληνική προέλευση. 
Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να του δοθεί ανάλογη προσοχή και να αναδειχτεί το πώς και από ποιους έχουν φύγει ελληνικές καταθέσεις και ελληνικά κεφάλαια για να πάνε που ; στην Τουρκία, μια χώρα που σε κάθε ευκαιρία δείχνει τα προκλητικά της «δόντια» προς την πατρίδα μας.

Έλεος!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου