Το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, μετά και την συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη.
Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης
Με την συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη σήμερα το πρωί στο Βερολίνο, και μετά τα χθεσινά «μαζικά πυρά σε οριακό στόχο» που εξαπέλυσε η ΕΚΤ εναντίων της Ελλάδας, διαμορφώνονται τέσσερα σενάρια για την χώρα μας.
Πριν περάσουμε στα σενάρια, ας δούμε συνοπτικά την θέση που έχουν οι βασικοί παίκτες σε αυτό το παιχνίδι ισχύος, για γερά νεύρα, που παίζεται την τελευταία εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν θέλουν περιπέτειες. Έχουν ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα, και στις διεθνείς σχέσεις η κατάσταση είναι εκρηκτική στην Μέση Ανατολή και επικίνδυνη στην Ανατολική Ευρώπη. Χρήματα να στηρίξουν την Ελλάδα δεν έχουν.
Έχουν όμως ισχυρούς μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα που ......
....αν θέλουν μπορούν να τους κινητοποιήσουν και να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα. Είναι ιδεολογικά αλλεργικοί με τις πολιτικές λιτότητας, αλλά πιο αλλεργικοί είναι με τον αναθεωρητισμό και την ανατροπή της παγκόσμια τάξης.
Η Ρωσία, είναι αρκετά στριμωγμένη, τόσο οικονομικά όσο και διεθνοπολιτικά. Έχει σημαντικότατη στρατιωτική ισχύ και δυνατότητες στο επίπεδο των ενεργειακών πόρων και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά από μόνα τους αυτά τα στοιχεία για το Ελληνικό ζήτημα δεν λένε τίποτα.
Οι πληροφορίες που θέλουν την Μόσχα έτοιμη, αν το ζητήσουμε, να μας χρηματοδοτήσει με 10 δίς ευρώ άμεσα, παραμένουν πληροφορίες με αδιευκρίνιστους τους όρους και το καθεστώς δανεισμού μας, με πιθανότερο να μας δανείσουν με δυσμενέστερους όρους από αυτούς που θα δανειζόμασταν αν βγαίναμε αύριο το πρωί στις αγορές. Στους δύσπιστους να θυμίσω την πρόσφατη περίπτωση της Κύπρου.
Οι μόνοι που έχουν μηχανισμούς και δυνατότητα να μας δανείσουν είναι η ΕΚΤ και οιΓερμανοί. Η μεν ΕΚΤ σκέφτεται ως … ευρωπαϊκή τράπεζα. Από την άλλη η Γερμανία είναι ένα ολόκληρο κράτος – τράπεζα με πολλές εμμονές και αγκυλώσεις.
Στην πρόσφατη Ιστορία είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και όταν τα Σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονταν στα περίχωρα του Βερολίνου, ορισμένοι Γερμανοί στρατηγοί έκαναν σχέδια ανάσχεσης… Η Γερμανία δεν είναι ΗΠΑ. Δεν έχει την κουλτούρα και την ευελιξία να κάνει πίσω.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια για την
Ελλάδα:
Σενάριο 1: Σενάριο Ανέντιμου αλλά Ρεαλιστικού
Συμβιβασμού
Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή πλευρά ξεκινούν μία διαπραγμάτευση, με την Ελλάδα, κάθε μέρα που περνάει και στερεύουν τα ταμεία, να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Σε αυτή την διαπραγμάτευση η Ελληνική πλευρά θα κρατά πολύ υψηλούς και πατριωτικούς τόνους και στην πράξη θα αναγκαστεί να κάνει μεγάλα βήματα προς την πλευρά των Ευρωπαίων «εταίρων».
Σε αυτή την διαπραγμάτευση υπάρχει ένας απροσδόκητος σύμμαχος για την Ελλάδα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «λαγό» μήπως και πετύχει κάτι στις Βρυξέλλες – ενδεχομένως να αλλάξει κάτι υπέρ των θέσεων της Βρετανίας – και έτσι να μπορέσει και εκείνος να το εξαργυρώσει στις εκλογές που έρχονται στην Βρετανία τον Μάιο.
Η υπόλοιπη Ευρώπη θα συναινέσει και αυτή σε ένα νέο σχέδιο με μικρές διαφορές από τα σημερινά μνημόνια.
Σενάριο 2: Σενάριο Αμοιβαίας Καταστροφής
Η Ελληνική πλευρά εννοεί τα όσα λέει, και αν δεν βρει ανταπόκριση, θα επιχειρήσει την έξοδο από την ευρωζώνη. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει «εάν είναι να με σκοτώσετε, θα σας ρίξω και εγώ πυρηνικά όπλα». Μία τέτοια ενέργεια θα είχε μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκόσμιο αντίκτυπο. Ίσως να σηματοδοτούσε και το θεσμικό τέλος της Ε.Ε., γιατί ουσιαστικά κοινωνικό και πολιτικό τέλος για την Ε.Ε., αν συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, υπάρχει.
Σενάριο 3: Σενάριο «Νέας Μικρασιατικής Καταστροφής»
Αν η Ελλάδα συνεχίσει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στην Ε.Ε., συνεχίζοντας τις ασάφειες περί νέου σχεδίου, και παράλληλα επιχειρήσει γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας προς την πλευρά της Ρωσίας, τότε να είμαστε έτοιμοι κάποιοι να μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας, σε πολλά επίπεδα.
Σενάριο 4: To «Βυζαντινό» Σενάριο
Η αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας και της ΕΚΤ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Ε.Ε. σε βαθιά κρίση και πολιτικό θάνατο. Εάν ωστόσο ανατρέπονταν με κάποιο τρόπο η σημερινή λογική που επικρατεί στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., τότε ίσως να άλλαζε και το κλίμα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου