Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ελάφρυνση χρέους μέσω swaps.

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ελάφρυνση χρέους μέσω swapsΤην ελάφρυνση του χρέους μέσω δυο τύπων swap θα διεκδικήσει η Ελλάδα όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Βάσει του ελληνικού προγράμματος που σιγά σιγά βλέπει το φως της δημοσιότητας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτραπεί ο όρος «κούρεμα» που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στις άλλες χώρες και τους φορολογούμενους της. 
Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δέσμευση για την Ελλάδα θα ……
…..αποτελέσει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα θα υπάρξει αίτημα για πρόγραμμα-γέφυρα ως την 1η Ιουνίου και χορήγηση μόνο 1,9 δισ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων μετά τη διάσωση του 2010. 
Έτσι, δεν πρόκειται να ζητηθούν τα 7 δισ ευρώ που επρόκειτο να λάβει η χώρα αν εφάρμοζε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα «πετά το μπαλάκι» στο Βερολίνο καθώς πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο-λύση που συνδυάζει μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα.
Αναφορικά με τα swaps:
-Το πρώτο πακέτο αφορά ομόλογα συνδεδεμένα μερήτρα ανάπτυξης τα οποία θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τα πακέτα διάσωσης που έλαβε η χώρα
-Ο δεύτερος τύπος πρόκειται για τα γνωστά perpetual bonds (ομόλογα χωρίς λήξη) τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή μετά την πληρωμή των τόκων) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Έλληνες, που δεν έχουν πληρώσει το αρμόζον μερίδιο σε φόρους στα έξι χρόνια οικονομικής διολίσθησης της οικονομίας. «Θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς την ουρά» σχολίασε.
Ο υπουργός προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και το «νταβατζιλίκι» των επιχειρηματιών ολιγαρχών και των υπολοίπων πλούσιων της Ελλάδας, αλλά υποσχέθηκε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε. Αν μας ξεκάνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε σε δίκαιο αγώνα»
Σε συνέχεια της συνέντευξης του στους FT o κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «η εντολή που λάβαμε, μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ένα μικρό πράγμα: Να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η άποψη ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τις υπογραφές τους σε προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την γραμμή απαρέγκλιτα, συνιστά προσβολή στην δημοκρατία.»
«Εχουμε το μειονέκτημα της έλλειψης εμπειρίας. Επίσης είμαστε μια ευρεία συμμαχία (broad church)» πρόσθεσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού. «Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε ακόμη πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο –και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τους ολιγάρχες.»
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου