Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!

Διαρροές και περίεργα σενάρια για κοινό Ρωσο-Γερμανικό χώρο στην Ευρώπη. Βέβαιος ο αφανισμός της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Του Βασίλη ΚοψαχείληΔιεθνολόγου
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις αναλύσεις του γνωστού Αμερικανικού think-tank, STRATFOR, όμως ένα είναι σίγουρο. Έχουν πολύ καλή εικόνα των παγκόσμιων γεωστρατηγικών εξελίξεων, έχουν καλές πηγές πληροφόρησης και δυνατά αναλυτικά εργαλεία.
Σε μία πρόσφατη έκθεσή του το STRATFOR αναλύει ένα ζήτημα που πολλές φορές ο γράφων έχει θίξει και έχει δημοσιεύσει σχετικά ήδη από το 2011.
Το STRATFOR αναλύει....
.... τις Γερμανο-Ρωσικές σχέσεις στην βάση των κοινών μεταξύ τους γεωστρατηγικών, γεωοικονομικών και γεωεπιχειρηματικών συμφερόντων. 
Θεωρούν πιθανή αυτήν την εξέλιξη και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να αφυπνιστούν και να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Γερμανία και Ρωσία σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και μοιράζονται, ιστορικά, κοινά συμφέροντα στην Ευρώπη και τον κόσμο. 
Γερμανία και Ρωσία δεν θα γίνονταν ποτέ αυτοκρατορίες όσο υπήρχε το Βυζάντιο καθώς και αν δεν κατέκλεβαν τα σύμβολα και τις δομές του Βυζαντίου. Γερμανία και Ρωσία πάντα από κοινού αντιμετώπιζαν τον κοινό εχθρό, την Γαλλία, μέχρι και την εποχή του Ναπολέοντα. 
Γερμανία και Ρωσία πάντα λειτουργούσαν ως ηπειρωτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ναυτικών δυνάμεων της ιστορίας, ΗΠΑ και Βρετανίας, μία τάση που κρατάει ως τις μέρες μας. 
Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία και Ρωσία συνεργάστηκαν στην διάλυση της Ευρώπης, μέχρι που ο αχαλίνωτος Γερμανικός ιμπεριαλισμός θεώρησε πως δεν είχε πια ανάγκη τον συνεταίρο του και του επιτέθηκε.
Ειδικότερα για την χώρα μας, Γερμανία και Ρωσία είχαν αγαστή συνεργασία στην υπονόμευση του Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Μικρά Ασία, πάντα στήριζαν την Τουρκία, και πάντα χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως τον «χρήσιμο ηλίθιο» στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.
Σήμερα, Γερμανία και Ρωσία μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη που τους το χαλάνε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Ρωσία έχει ανάγκη το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εξαγωγικό μηχανισμό της Γερμανίας. 
Η Γερμανία έχει ανάγκη τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, τα Ρωσικά ερευνητικά κέντρα, την βιομηχανική παραγωγή, τα φθηνά αλλά εξειδικευμένα χέρια των Ρώσων και τον γεωπολιτικό χώρο της αχανούς χώρας μέσω της οποίας μπορούν να φτάνουν τα Γερμανικά προϊόντα στις Ασιατικές αγορές.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ΕΕ όπου η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο, ένα τέτοιο σενάριο – και αντίθετα με ότι διαλαλούν διάφοροι δημοσιολογούντες – θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την χώρα. 
Ήδη, στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα της ασκείται ασφυκτική πίεση από την Γερμανία. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς την τύχη της χώρα αν θα βρεθεί υπό τον άξονα της Γερμανίας με την Ρωσία μαζί.
Επειδή η νέα Ελληνική κυβέρνηση φλερτάρει πολύ με την Ρωσία, ελπίζουμε ότι αυτό γίνεται για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργότερα τα Ελληνικά συμφέροντα.
Δεν θα ήθελα με τίποτα – προσωπικά και για την χώρα μου – να ανακάλυπτα πως κάποια άλλη συνδιαλλαγή υπάρχει που να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού γεωστρατηγικής προσέγγισης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου