Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Επικρίσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη στροφή Τσίπρα προς Μόσχα.

Μας λένε... νάιν και με νομικά επιχειρήματαΕξοργισμένοι είναι οι χριστιανοδημοκράτες από την ελληνορωσική προσέγγιση για ενεργειακή συνεργασία και το χτίσιμο νέων συμμαχιών μέσω της διπλωματίας των αγωγών, σύμφωνα με το πρακτορείο Spiegel.
Οι προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους προκαλεί την αγανάκτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, γράφει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ στελέχη των χριστιανικών κομμάτων εμφανίζονται δυσαρεστημένα για τη διαφαινόμενη προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Επικίνδυνη η στρατηγική Τσίπρα»
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για ……
….πολύ επικίνδυνη στρατηγική. «Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι “ερωτοτροπίες” του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα».
Ο κ. Βέμπερ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αναλογιστεί καλά εάν για τον ίδιο ένα «αυταρχικό, επιθετικό σύστημα σαν αυτό της Μόσχας είναι ο πιο κατάλληλος εταίρος, σε αντίθεση με τους ελεύθερους λαούς με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που επί δεκαετίες έχουν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Αλλά και ο Χέρμπερτ Ρόιλ επικεφαλής της ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα. «Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων, τάχθηκε εν ανάγκη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 
«Εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι διατεθειμένη να παρουσιάσει γραπτό κατάλογο αξιόπιστων και απόλυτα ελέγξιμων μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει ίσως να τολμήσουμε ένα Grexit» δήλωσε το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). 
«Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για το πώς θα βοηθηθεί η χώρα μετά την έξοδο».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου