Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Δυσφορία στη Μόσχα προκαλεί ο Ερντογάν..

Η επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία του Τούρκου πρόεδρου Ταΐπ Ερντογάν στο Κίεβο και οι επαφές του εκεί με την ουκρανική ηγεσία έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Μόσχας, καθώς βλέπουν πως ο τουρκικός οπορτουνισμός προκαλεί ήδη μεγάλα ρήγματα στην τελευταία προσέγγιση Ρωσίας Τουρκίας με πολλαπλές συνέπειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος....

....επισκέφτηκε στις 21 Μαρτίου το Κίεβο όπου είχε επίσημες συνομιλίες με τον Ουκρανό συνάδελφο του Petro Porosenko, σχετικά με τις εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην συνάντηση του Ανωτάτου Επιπέδου Συμβούλιου Στρατηγικής Συνεργασίας όπου συζητήθηκε και το θέμα την αντιμετώπιση του εμφυλίου και της «ανταρσίας» της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ταΐπ Ερντογάν εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο συναρτήθηκε και με τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής, Volodymyr Groisman, ενώ επισκέφτηκε και το πρωθυπουργικό μέγαρο όπου είχε συνάντηση και με τον Ουκρανό πρωθυπουργό γνωστό για τα φασιστικά του φρονήματα, Arseniy Yatsenyuk.

Οι κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου που για άλλη μια φορά με κίνητρο τις νεοοθωμανικές του φιλοδοξίες να παίξει και στο θέμα της Ουκρανίας κάποιο σημαντικό ρόλο, έχουν ήδη εξοργίσει τους Ρώσους ο οποίοι ήταν ήδη χολωμένοι με την Άγκυρα εξ αιτίας της άδειας που έχει δώσει κατά παράβαση της συνθήκης του Μοντρέ, σύμφωνα με την Μόσχα, στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να περνούν ανενόχλητα τον Βόσπορο και να διεξάγουν γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα με την συμμέτοχη και της Τουρκίας.

Για όλα αυτά αναμένονται εξελίξεις καθώς ήδη εκκρεμεί η υλοποίηση της σημαντικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό που θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας το ρωσικό φυσικό αέριο την Δύση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου