Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ελβετία: Η Ελλάδα αδιαφορεί για τις καταθέσεις των Ελλήνων φοροφυγάδων!

Ελβετία: Η Ελλάδα αδιαφορεί για τις καταθέσεις των Ελλήνων φοροφυγάδων!
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν φαίνεται να "εποφθαλμιά" τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, τα κατατεθειμένα στην Ελβετία», πρωινή εκπομπή της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης «RTS Info» συμπέρανε ότι «παρά τις επείγουσες χρηματικές ανάγκες, η Αθήνα αδρανεί».

«Αυτή η αδράνεια μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι....... σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» τα ποσά των ελληνικών καταθέσεων φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία συνάντηση μεταξύ Βέρνης και Αθήνας, χρονολογείται από τις 4 Φεβρουαρίου 2014, οπότε η Ομοσπονδιακή Σύμβουλος (σσ: υπουργός Οικονομικών) Eveline Widmer-Schlumpf συναντήθηκε με τον Έλληνα τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο πρότεινε λύση για μια τακτοποίηση του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή, σε διεθνές επίπεδο, της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη (για τις τραπεζικές καταθέσεις).


«Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έως σήμερα, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και από την καινούργια» εξήγησε στην εκπομπή, η Anne Cesar, μέλος του τμήματος Επικοινωνίας, του ελβετικού υφυπουργείου για Διεθνή Οικονομικά Θέματα.

Ο προσκεκλημένος της εκπομπής Thibaut Mercier, οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα BNP -Paribas, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τους λόγους της «σιωπής της Αθήνας» υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μέσων αντιμετώπισης.

«Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε «απαιτείται μια μεγάλη πολιτική βούληση, αλλά και ανθρώπινα, τεχνικά και υλικά μέσα [...]. Αυτό απαιτεί τη χρήση μεγάλων δημόσιων πόρων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι σήμερα που το ελληνικό κράτος υποφέρει από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο, να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας (για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής)».

Η Αθήνα επομένως, σχολιάζει η δημοσιογράφος, «θα μπορέσει να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή, όταν αποκτήσει τα μέσα, εκτός εάν ισχύει η θέση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγου στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τους οποίους "η φοροδιαφυγή είναι μια πρακτική τόσο διαδεδομένη στην ελληνική ελίτ, που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπολεμήσει". Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα κεφάλαιο που διαφεύγουν ετησίως από την Ελλάδα ανέρχονται σε συνολικά 28 δισ. ευρώ».

Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου